Advertentie

Toch akkoord rond machtsoverdracht in Congo

Lambert Mende, woordvoerder van de Congolese regering, ondertekent het akkoord tussen oppositie en de regering-Kabila. ©REUTERS

Meerderheid en oppositie in Congo hebben zaterdag na dertien uur onderhandelen een akkoord bereikt. Dat moet voor een gesmeerde overgang zorgen wanneer op 20 december het mandaat van president Joseph Kabila afloopt.

Het moet het ook mogelijk maken om nieuwe verkiezingen te organiseren. Het akkoord werd gesloten met behulp van de nationale bisschoppenconferentie (Cenco), die als bemiddelende instantie optrad.

In de overeenkomst staat dat Kabila het land tot ‘eind 2017’ mag blijven leiden. Er moet wel een nationale overgangsraad worden opgericht, die voorgezeten wordt door oppositieleider Etienne Tshisekedi. Daarnaast zal er een premier aangeduid worden vanuit zijn oppositiecoalitie ‘le Rassemblement’.

De bisschoppen toonden zich ‘gelukkig’ dat ze erin geslaagd zijn ‘tot een inclusief politiek compromis’ te komen, aldus Cenco-voorzitter Mgr. Marcel Utembi. Volgens hem zal dit akkoord ‘de chaos in het land vermijden’.

Het hoofd van Monusco, de VN-missie in Congo, begroette de ‘inclusiviteit die nodig was om een zo breed mogelijke consensus te hebben’. ‘Maar het werk moet voortgezet worden, men moet de politieke stabiliteit bewaren door elk punt van dit nieuw politiek draaiboek in de praktijk om te zetten’, aldus Maman Sidikou.

President Kabila noch opposant Tshisekedi was aanwezig bij de ondertekening van het compromis, waarin duidelijk is opgenomen dat Kabila geen derde termijn zal nastreven. Het was net de weigering van Kabila om op te stappen na zijn tweede termijn, zoals de grondwet dat voorschrijft, die tot de politieke crisis in het land had geleid. Bij gewelddadige protesten en geweldplegingen kwamen daardoor zeker 40 mensen om het leven.

De ondertekenaars zijn er ook mee akkoord gegaan om ‘geen pogingen te doen om de grondwet aan te passen’. De oppositie beschuldigde de regering er namelijk van via een referendum de wet te willen aanpassen die stelt dat een president slechts twee termijnen aan de macht mag blijven.

De bisschoppen hebben tot slot beloofd om snel een oplossing te vinden voor de politieke gevangenen, en de situatie op te volgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud