Tshisekedi lanceert charmeoffensief

Félix Tshisekedi kreeg gisteren een hartelijke ontvangst bij het Verbond van Belgische Ondernemingen en op het paleis. ©BELGA

Op de tweede dag van zijn staatsbezoek riep de Congolese president Félix Tshisekedi gisteren de Belgische bedrijfsleiders op hun wantrouwen te laten varen. Die ondernemers geven de nieuwe president het voordeel van de twijfel. Of dat tot grote deals leidt, is een andere vraag.

Nadat hij tijdens het eerste luik van zijn staatsbezoek alles had gedaan om de diplomatieke plooien met België glad te strijken, lanceerde de Congolese president gisteren een charmeoffensief om Belgische bedrijven warm te maken voor Congo. Over gebrek aan aandacht kon de nieuwe Congolese president alvast niet klagen: 170 captains of industry waren gisteren naar de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) afgezakt om te horen waar Tshisekedi naar toe wil met zijn land.

Onder de prominenten bevonden zich onder anderen Ackermans & van Haaren-voorzitter Luc Bertrand, Umicore-voorzitter Thomas Leysen en Besix-topman Rik Vandewalle. Onder Tshisekedi’s voorganger Joseph Kabila waren de relaties tussen België en Congo naar een dieptepunt gezakt, wat desastreuze gevolgen had voor de bedrijven die in Congo actief waren. ‘Het Congo van nu is een nieuw land’, maakte Tshisekedi zich sterk. ‘Tot voor kort maakten we inderdaad een ongezien moeilijke tijd door’, verwees de president naar de turbulente periode in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van vorig jaar. ‘Maar de Congolezen hebben voor verandering gekozen. En belangrijk: dat is op een vreedzame manier gebeurd.’

Manifestaties

De mijnbouwindustrie heeft Congo niet veel opgeleverd. Jongeren gaan delven in de mijnen in plaats van naar school te gaan.
Félix Tshisekedi
president Congo

Dat Tshisekedi begin dit jaar zelf aan de macht kwam na dubieuze verkiezingen werd - wellicht ‘for the sake of the argument’ - achterwege gelaten. Tijdens de toespraak was de Congolese diaspora vlak bij het VBO-gebouw luidruchtig aan het manifesteren tegen de komst van de president.

Tshisekedi gaf wel toe dat er nog een lange weg af te leggen is om zijn land weer op het juiste spoor te krijgen. ‘Ons land draagt al decennia bepaalde uitwassen met zich mee, zoals corruptie, straffeloosheid, slecht bestuur en financiële en juridische onzekerheid. Dat zijn fenomenen die ondernemers en investeerders vaak veel schrik aanjagen.’

Buiten protesteerden boze Congolezen tegen de president. ©EPA

Maar, benadrukte Tshisekedi, zijn regering pakt die problemen aan. De bedrijfsleiders kregen zelfs een flyer met het actieplan dat Tshisekedi de voorbije weken met zijn ploeg heeft uitgewerkt. De kalender die op de achterzijde staat gedrukt - naast de obligatie beeltenis van het staatshoofd - moet benadrukken dat er haast mee is gemoeid.

Niet alleen stelt Congo alles in het werk om het geweld in het land in te dijken, ook corruptie wordt hard aangepakt. ‘Eerstdaags starten we een Agentschap voor de Strijd tegen de Corruptie. Momenteel misloopt de Congolese schatkist zo’n 80 procent van de inkomsten.’ Tegelijk staat ook een agentschap voor de digitalisering in de steigers.

Verder is het zaak de Congolese economie te diversifiëren, weg van de mijnbouw. ‘Daar lijden we onder. De mijnen hebben ons nagenoeg niets opgeleverd’, klonk het. ‘Onder meer omdat veel jongeren gaan delven in de mijnen in plaats van naar school te gaan.’ Om die reden wil Kinshasa zwaarder inzetten op onderwijs en gezondheidszorg, zei Tshisekedi.

©Photo News

Toegangspoort

Voor het economische luik van het actieplan rekent de president op de steun en de begeleiding van Belgische bedrijven. ‘Ik kom voor mijn eerste bezoek naar België wegens onze historische banden. Voor ons is België de toegangspoort voor de verdere samenwerking met de EU.’

‘Het beeld dat veel bedrijfsleiders van Congo hebben, roept wantrouwen op’, rondde Tshisekedi af. ‘Maar vrees niet, laat dat varen. Anders dreigt u grote kansen te missen.’ Om de aarzelende bedrijfsleiders over de streep te trekken, beloofde de president dat ondernemers makkelijker aan een visum voor Congo zullen geraken.

Of dat meteen tot grote deals leidt, valt af te wachten. België exporteert het meest van alle EU-landen naar Congo, het belang van het Afrikaanse land voor onze economie blijft gering. Maar de Belgische bedrijfsleiders gunnen Tshisekedi voorlopig het voordeel van de twijfel, leerde een navraag gisteren. ‘Twee jaar geleden was ik de depressie nabij. Maar sinds een tijdje, zeker sinds twee maanden, zie je dat de zaken goed vooruitgaan’, zegt Philippe Croonenberghs, de voorzitter van de holding Texaf.

Twee jaar geleden was ik de depressie nabij. Maar sinds een tijdje, zeker sinds de jongste twee maanden, zie je dat de zaken erop vooruitgaan in Congo.
Philippe Croonenberghs
voorzitter Texaf

Croonenberghs heeft een goede reden om zich hoopvol te tonen. Later op de avond zat hij tijdens een diner in de exclusieve Cercle Gaulouis aan de eretafel met Tshisekedi. Texaf verhuurt luxeappartementen en woningen in Kinshasa en bezit ook een zandsteengroeve in Congo. ‘We zijn het enige beursgenoteerde bedrijf waarvan alle activiteiten in Congo liggen’, zegt Croonenberghs. ‘Voor de nieuwe regering zijn wij een beetje een uithangbord.’

Croonenberghs toonde zich dan wel voorzichtig positief over Tshisekedi, hij gaf toe dat het ook voor hem rekenen met onbekenden blijft. ‘Er zetelen heel veel mensen in die nieuwe regering die we nog niet kennen. Misschien zit daar ook crapuul tussen. Al heb ik het gevoel dat er in de bestuurslagen geleidelijk een balans is gevonden tussen de aanhangers van Tshisekedi en de getrouwen van diens voorganger Joseph Kabila. Nu, het zal sowieso nog heel lang duren voor er vooruitgang is geboekt. Vandaar dat de meeste Belgische bedrijven een afwachtende positie innemen.’

Ook Joris De Nocker van de West-Vlaamse machinebouwer Rentec ziet iets meer beterschap. Rentec bouwt in Congo machines voor de ontginning van palmolie. ‘Voor de verkiezingen hadden al onze klanten hun investeringsplannen on hold gezet. Nu hebben we weer meerder projecten in zicht. Ik word ook meer gecontacteerd door ondernemers die interesse hebben in het land. Er komt ook wat meer zekerheid. Al blijft dat relatief. Onder de vorige regering werd een wet gestemd dat de overheid de controle kan verwerven over landbouwgronden. De regering zal toch nog veel werk hebben om dergelijke bepalingen eruit te krijgen en meer zekerheid te brengen.’

Belgische bedrijven in Congo

Texaf > Het beursgenoteerde bedrijf van de familie Croonenberghs is al sinds 1924 actief in Congo, eerst als textielbedrijf, nu enkel nog in vastgoed. De liberale minister van staat Herman De Croo was er bijna veertig jaar bestuurder.

Sipef > De beursgenoteerde onderneming is actief in de palmolie-industrie in Congo. Het bedrijf begon er al in 1925, maar het was pas in de late jaren 50 dat Sipef echt actief werd in de rubberindustrie.

George Forrest > De Belgisch-Congolese zakenman is met zijn familiebedrijf actief in de cement-industrie, de wegenbouw en de mijnbouw. De liberale politicus Pierre Chevalier is er directeur.

Chanic > Een Belgische scheepswerf langs de Congorivier.

Finasucre > De holding van de zakenfamilie-Lippens bezit nog suikerplantages in Congo.

Allia > De tweede onafhankelijke Belgische verzekeringsmakelaar is ook in Congo actief.

Hotel Memling > Een stuk erfenis uit het faillissement van Sabena, dat nog altijd wordt gerund door curator Christian Van Buggenhout. Het hotel ligt in Kinshasa.

Groep Damseaux > De Belgische familie Damseaux is al 85 jaar actief in Congo en bezit er de tweede grootste voedselverdeler van het land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud