Tunesische dictator Ben Ali overleden

De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali in 2009. ©REUTERS

Ben Ali was meer dan twintig jaar aan de macht, maar vluchtte naar Saoedi-Arabië na grootschalige protesten tijdens zijn bewind.

De voormalige autocratische leider van Tunesië Zine al-Abidine Ben Ali (83) is overleden. Volgens zijn advocaat stierf hij in Saoedi-Arabië, waar hij in ballingschap leefde. Hij zou ernstig ziek zijn geweest.

Ben Ali was meer dan twintig jaar aan de macht in Tunesië. Hij vluchtte in 2011 naar Saoedi-Arabië na grootschalige protesten tegen zijn bewind. Tunesische rechters veroordeelden hem later bij verstek tot gevangenisstraffen voor onder meer machtsmisbruik en corruptie.

Toen Ben Ali in 1987 de 'vader des vaderlands', de oude en dementerende Habib Bourguiba, afzette, beloofde hij slechts drie ambtstermijnen aan de macht te blijven. Maar hij bleek zo aan het presidentschap verkleefd dat hij het aantal termijnen dat een president volgens de grondwet mag dienen, steeds liet uitbreiden.

Verkozen met 99,4 procent van de stemmen

In 1999 werden de eerste presidentsverkiezingen gehouden waaraan meerdere kandidaten meededen. De uitslag stond bij voorbaat vast. Ben Ali won met 99,44 procent van de stemmen. In oktober 2009 werd hij voor een vijfde termijn gekozen, al kreeg hij voor het eerst minder dan 90 procent van de stemmen.

Tunesië stond onder Ben Ali bekend als een gematigd, stabiel land in de Arabische wereld. Toch werd zijn positie tijdens de Arabische Lente onhoudbaar. Betogers eisten meer werk, lagere voedselprijzen en een minder hardhandige aanpak van de oppositie.

Vergeefse poging

Ben Ali deed nog een vergeefse poging de onrust te sussen door te beloven zich in 2014 niet meer verkiesbaar te stellen. Dat had geen effect en hij vluchtte het land uit. Intussen hebben de Tunesiërs meer politieke vrijheden dan tijdens zijn regime, al zijn velen er economisch niet op vooruitgegaan.

In Tunesië is afgelopen zondag een presidentsverkiezing gehouden waaraan 26 kandidaten meededen. Twee politieke buitenstaanders gingen door naar de volgende ronde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud