Advertentie

Twijfel over Congolees akkoord

De Congolese president Joseph Kabila zou hebben ingestemd met een deal om de macht vredevol over te dragen. ©REUTERS

De ondertekening van het akkoord waarbij president Kabila belooft af te treden, loopt door 'discussies over komma's' vertraging op.

De Congolese president Joseph Kabila belooft om af te treden nadat er verkiezingen worden gehouden. Die nieuwe verkiezingen moeten er komen voor het eind van 2017. Dat zegt een woordvoerder van de katholieke kerk in Congo, die de onderhandelingen tussen oppositie en regering leidt.

Volgens het akkoord zou Kabila de grondwet niet mogen aanpassen om een derde keer te kunnen deelnemen aan die verkiezingen. De vrees bestond dat Kabila, die eigenlijk op 19 december had moeten aftreden, dat wel wilde doen om op die manier geruisloos een staatsgreep te plegen.

Eigenlijk had Kabila afgelopen jaar al verkiezingen moeten organiseren. Hij verschoof die verkiezingen echter naar april 2018, met het excuus dat die logistiek niet eerder mogelijk waren.

Als de deal wordt nageleefd, zou dat betekenen dat de overdracht van de politieke macht in Congo voor het eerst op een vreedzame manier zou verlopen.

Weinig bemoedigend is dat de ondertekening van het akkoord al meteen vertraging oploopt. Langs beide kanten zijn nieuwe eisen op tafel gelegd, stelt de nationale bisschoppenconferentie. Daardoor kan de ondertekeningsplechtigheid, die voorzien was voor zaterdagochtend, voorlopig niet plaatsvinden. 'Voor elke komma wordt er een uur gediscussieerd en dat kan zo doorgaan tot vanavond', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud