Advertentie
Advertentie

Universiteit Stellenbosch ruilt Afrikaans voor Engels

Studenten aan de universiteit van Stellenbosch voeren al weken actie voor het inruilen van het Afrikaans door het Engels. ©AFP

Studenten aan de universiteit van Stellenbosch zullen vanaf volgend academiejaar niet langer les krijgen in het Afrikaans, maar in het Engels. Een beslissing die ophef veroorzaakt onder Zuid-Afrikaanse schrijvers.

Het inruilen van het Afrikaans door het Engels als voertaal is beslist door de directie van de Zuid-Afrikaanse universiteit en wordt eind deze maand voorgelegd aan de raad van bestuur. Verwacht wordt dat die met het voorstel zal instemmen.

Racistisch

De taalruil is opmerkelijk en komt er onder druk van de studentenkoepels. Stellenbosch gold tijdens het apartheidsregime als het intellectuele centrum van de blanke Afrikaners. De studenten beklaagden zich erover dat het aanhoudende gebruik van Afrikaans racistisch was en een handicap vormde voor zwarte studenten, die vooral Engelstalig zijn.

Dis 'n skande wat onthou sal word.
Breyten Breytenbach
Auteur

‘Omdat Engels de voertaal van Zuid-Afrika is, zal al het onderwijs aan de universiteit van Stellenbosch in het Engels worden gegeven’, verklaarde de directie vrijdag. Stellenbosch, waarmee onder andere de Gentse en Leuvense universiteiten nauw samenwerken, zou wel een taalopleiding Afrikaans houden.

'Deze ingrijpende verandering, van het gebruik van Afrikaans als belangrijk middel van onderdrukking en uitsluiting naar het aannemen van een taal die door iedereen als officiële taal wordt gedeeld, is een belangrijke overwinning in de strijd om onderwijs toegankelijk te maken', klonk het in een reactie bij de studentenvertegenwoordigers.

'Klap voor Afrikaans'

Tal van Zuid-Afrikaanse schrijvers reageren ontzet op de beslissing en hebben het over een ‘klap voor de Afrikaanse taal’. Auteur Breyten Breytenbach noemt het een ‘opportunistische’ en ‘domme’ beslissing. ‘Dis 'n skande wat onthou sal word’, klinkt het in een brief aan de auteursvereniging PEN.

Volgens rector Wim de Villiers is het niet de plicht van een universiteit om de Afrikaanse taal te beschermen en te redden, zegt hij in een interview met Netwerk24. Hij wijst er op dat 55 procent van de eerstejaars Engelssprekende jongeren zijn. Minder dan een derde spreekt Afrikaans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud