Advertentie
Advertentie

Vandeput gaat door met militaire samenwerking Burundi

Vicepremier Alexander De Croo eerder dit jaar nog op bezoek bij president Pierre Nkurunziza. ©BELGA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) gaat voorlopig door met de militaire samenwerking met onze ex-kolonie Burundi, ook al heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), na de escalatie van politiek geweld, beslist om de ontwikkelingssamenwerking stop te zetten.

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) trekt de Belgische steun aan de Burundese politie in. Ook de tweede schijf ter ondersteuning van het verkiezingsproces wordt voorlopig niet uitbetaald. Dat meldt De Standaard maandag en wordt bevestigd door de minister in het Radio1-programma 'De ochtend'.

Maar navraag leert dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking niet volgt. 'Voorlopig blijft het huidige militair samenwerkingskader gewoon van kracht', zo laat de woordvoerder van Vandeput aan De Tijd weten.

België heeft met Burundi een aantal militaire samenwerkingsakkoorden, zoals 'Train the trainers' en 'Coach the trainer', die erop gericht zijn om Burundese officieren te trainen. 'Op dit ogenblik worden enkele Burundese onderofficieren als onderrichters opgeleid in Marche-les-Dames. Deze vorming wordt gewoon afgewerkt zoals gepland', luidt het.

De zaken in Burundi worden regelmatig geëvalueerd, in samenspraak met Buitenlandse Zaken, maar voorlopig wordt er niets gewijzigd aan de lopende militaire samenwerking, is nog te horen.

Als je de manier ziet waarop de politie optreedt, is het zeer moeilijk de steun nog voort te zetten
Alexander De Croo
Minister van Ontwikkelingssamenwerking

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) vindt het wel tijd om in te grijpen. Hij is bezorgd om de escalatie van het geweld in Burundi en de controversiële daarbij van de politiediensten. De voorbije weken vielen bij die rellen al zeker 19 doden. De aanleiding voor de onrust was de aankondiging van president Pierre Nkurunziza dat hij bij de verkiezingen van 26 juni kandidaat is voor een derde mandaat.

België biedt ­samen met Nederland steun aan de Burundese politie, 3 van de 5 miljoen euro is nog niet uitbetaald. De Croo houdt de Belgische bijdrage in. 'Als je de manier ziet waarop de politie optreedt, is het zeer moeilijk die steun nog voort te zetten', zegt De Croo. Hij benadrukt dat Nederland op dezelfde lijn zit. 

Ook de Belgische steun aan het verkiezingsproces in Burundi - 2 miljoen euro - wordt voorlopig niet uitbetaald, nadat de Europese observatiemissie in Burundi heeft geoordeeld dat het land momenteel niet in staat is om vrije en transparante verkiezingen te organiseren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud