'Vernieling mausolea Timboektoe is oorlogsmisdaad'

De vernieling van de historisch waardevolle mausolea waarmee moslimfundamentalisten bezig zijn in de Malinese stad Timboektoe is een 'oorlogsmisdaad' die vervolgd kan worden voor het Internationaal Strafhof. Dat heeft de procureur van dat hof zondag laten weten.

'Mijn boodschap aan degenen die betrokken zijn bij die misdaad is duidelijk: stop nu met de vernieling van religieuze tegoeden. Het is een oorlogsmisdaad waarvoor mijn diensten volledig bevoegd zijn om die te onderzoeken, zei Fatou Bensouda aan het Franse persbureau AFP. 

Artikel 8 van de bepalingen die leidden tot de oprichting van het Strafhof zegt uitdrukkelijk dat aanvallen op burgergebouwen die geen militaire doelwitten zijn, met inbegrip van historische monumenten en religieuze gebouwen, neerkomen op een oorlogsmisdaad.

De islamitische groepering Ansar Dine, die de stad Timboektoe al drie maanden in handen heeft, is sinds zaterdag bezig de mausolea te vernielen. Nochtans zijn dat mausolea voor islamgeestelijken, maar van een andere strekking. Ansar Dine vindt dat de graftombes neerkomen op het verafgoden van de geestelijken en dat kan niet volgens de strikte islamleer die de groepering aanhangt.

Op twee dagen tijd hebben leden van Ansar Dine al zeven van de 16 eeuwenoude mausolea kort en klein geslagen, al zijn ze wel zondagnamiddag zonder duidelijke reden gestopt. De vernielingen hebben al geleid tot veel internationaal protest.

Timboektoe, dat op de lijst van werelderfgoed staat, is een gewezen belangrijk intellectueel centrum van de islam, met internationale uitstraling, en een vroegere handelsstad.     

 

   
  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud