Advertentie

VN: '250 mensen afgeslacht in Congo'

In de Kasaï is het al langer onrustig. Deze foto toont regeringstroepen die vier jaar geleden al in de regio actief waren. ©AFP

Tussen maart en juni zijn in de Kasaï, in het centrum van Congo, 251 mensen brutaal afgeslacht, onder wie 62 kinderen. De moordpartijen gebeurden zowel door milities als rebellen. Dat meldt de VN in een speciaal rapport.

In de Kasaï is het sinds vorig jaar enorm onrustig. De militie Kamwina Nsapu nam toen de wapens op tegen de regering. Volgens het rapport zijn verschillende kindsoldaten actief in de regio, sommigen onder hen zijn amper zeven jaar.

Tussen 12 maart en 19 juni alleen al werden 251 mensen brutaal vermoord. De daders bevinden zich zowel langs de kant van de overheid als bij rebellen.

Het rapport heeft het onder meer over de aanval op een ziekenhuis, waarbij 90 mensen afgeslacht werden, onder wie ook patiënten. Er is ook sprake van verkrachtingen en seksueel geweld.

Volgens getuigen komen er ook heksenpraktijken voor, waarbij mensen onthoofd worden en het bloed van slachtoffers opgedronken wordt.

De balans werd opgemaakt door een speciaal onderzoeksteam van de VN, dat zich onder meer baseerde op de getuigenissen van Congolezen die naar Angola gevlucht zijn.

De VN maant de Congolese overheid aan 'om te verhinderen dat het geweld niet ontaardt tot een ethnische afrekening op massale schaal'. De slachtpartijen gebeuren steeds vaker op basis van etnische kenmerken, zegt het rapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud