VN-voorstel voor eenheidsregering in Libië

Vorige maand betoogden Libiërs in de stad Benghazi nog tegen het plan dat de VN uitwerkten. ©REUTERS

De Verenigde Naties (VN) hebben de rivaliserende kampen in Libië voorgesteld een regering van nationale eenheid te vormen. Maar voor dat kabinet er kan komen, moeten de twee parlementen in het land nog wel hun fiat geven. En dat is geen formaliteit.

'Na een een jaar hard werken met meer dan 150 mensen die alle regio's in Libië vertegenwoordigen, is eindelijk het moment aangebroken waarop we de vorming van een regering van nationale eenheid kunnen aankondigen', zei Bernardino Leon, de VN-gezant voor Libië, in de nacht van donderdag op vrijdag.

Het VN-plan moet een eind maken aan de anarchie in het Noord-Afrikaanse land. Die ontstond na de val van dictator Muammar Khadaffi in 2011. Sinds 2014 is de chaos compleet. Want het land telt nu al ruim een jaar niet een maar twee regeringen en parlementen: een internationaal erkende volksvertegenwoordiging in het oosten van het land en een door islamistische rebellen gesteund parlement in Tripoli.

Eenheidskabinet

Aan die situatie moet het VN-voorstel van afgelopen nacht een eind maken. In de nieuwe eenheidsregering is plaats voor leden van de twee rivaliserende besturen. Aan het hoofd van het eenheidskabinet zou Fayez el-Sarraj, een lid van het internationaal erkende parlement, komen. Hij krijgt drie vicepremiers.

'we zijn ervan overtuigd dat dit plan kan werken. De Libiërs moeten deze historische kans grijpen', meent Bernardino Leon. 'Te veel Libiërs hebben hun leven verloren en te veel moeders hebben geleden. Zowat 2,4 miljoen hebben humanitaire hulp nodig', voegde hij eraan toe.

Fiat

De vraag is of het VN-plan ooit uitgevoerd zal worden. Want voor het in de praktijk omgezet kan worden, moeten de twee rivaliserende parlementen er nog hun fiat aan geven.

En dat wordt geen formaliteit. Vooral in het door islamisten gesteunde parlement bestaat behoorlijk wat scepsis. Tijdens de onderhandelingen onder leiding van de VN bleven vertegenwoordigers van de rebellen tot het laatste ogenblik aanpassingen aan het voorstel eisen.

'Maar de internationale gemeenschap is erg duidelijk geweest', zei VN-gezant Leon. 'Er zijn de afgelopen maanden zware inspanningen geleverd om de tekst aan te passen. We kunnen dat niet blijven doen.'

Terreinwinst

Het is ook nog maar de vraag of de hardliners op het terrein zich bij het plan zullen neerleggen. De verschillende gewapende groeperingen die de twee parlementen steunen, zijn er allebei van overtuigd dat ze nog terreinwinst kunnen boeken door de wapens tegen elkaar op te nemen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spoorde de rivaliserende kampen alvast aan het voorstel te ondertekenen en een politieke dialoog te beginnen. 'Ik roep de Libische leiders op deze kans om van het land weer een staat te maken die de geest en de ambities van de revolutie van 2011 weerspiegelt, niet te verprutsen', luidde het.

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, drong er bij de strijdende partijen eveneens op aan zich achter het plan te scharen. 'Dit akkoord speelt in op de hunkering naar vrede en voorspoed van het Libische volk.' Mogherini voegde eraan toe dat de EU 100 miljoen euro veil heeft voor de nieuwe regering.

Anarchie

Dat de internationale gemeenschap zo aandringt op een akkoord dat een eind maakt aan de chaos in het land, hoeft niet te verbazen. Niet alleen deed de interne strijd de olieproductie grotendeels stilvallen. Door de anarchie is Libië ook een geliefkoosd werkterrein voor mensensmokkelaars. 

Vanop de Libische kust sturen zij vluchtelingen in vaak gammele bootjes richting Europa. Bovendien zijn radicale moslimstrijders, ook van Islamitische Staat (IS), actief in het land. Daardoor bestaat in het Westen de vrees dat jihadisten zich onder de vluchtelingen mengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud