VN vraagt dringende hulp voor Centraal Afrikaanse Republiek

Het Afrikaanse Unieleger heeft de zware onlusten nauwelijks onder controle ©Photo News

De Verenigde Naties roept de internationale gemeenschap op om zo snel mogelijk hulp te bieden aan de door een bloederige burgeroorlog verscheurde Centraal Afrikaanse Republiek.

De VN zoekt enkele duizenden soldaten om het VN-leger te versterken  dat op 15 september de taak van de Afrikaanse Unie-troepen overneemt. Ook vraagt VN-directeur John Ging om de internationale fondsenverwerving niet uit het oog te verliezen. Het land heeft een groot tekort aan medicijnen, voedsel en andere noodzakelijke humanitaire hulp.

Sinds de grotendeels islamitische rebellenbeweging Séléka in maart 2013 de macht greep, wordt het land verscheurd door zware onlusten. De gruweldaden van de Sélékarebellen zetten de christelijke bevolking aan zich te verdedigen door de zogenaamde anti-balakamilities op te richten.

Dit had tot gevolg dat de islamitische minderheid het slachtoffer werd van talloze lynchpartijen. De door de Sélékarebellen gekozen president Michel Djotioda trad in januari af om het geweld te bedaren, maar zonder resultaat. De laatste weken zijn duizenden mensen vermoord en 600.000 inwoners zijn op de vlucht voor het geweld.

Segregatie

De VN vreest etnische zuiveringen. ‘Vroeger beschouwden de mensen de gewapende bendes als het probleem. Maar nu hoor je overal dat de ‘gemeenschappen’ de reden zijn voor het geweld: christenen en moslims verwijten elkaar.’ zei Ging op een VN-persconferentie. Vorig weekend werden nog 1.300 moslims onder legerescorte van de hoofdstad Bangui naar noordelijkere gebieden gebracht.

In het noorden van het land gaan stemmen op om een nieuwe staat op te richten, als radicaal antwoord op de etnische spanningen. In Bambari, een stad die het grotendeels christelijke zuiden scheidt van de noordelijke regio’s die onder controle van Séléka staan, circuleert al een naam - De Republiek van Noordelijk Centraal Afrika - en het ontwerp van een vlag via gsm-berichtjes.

Internationaal krijgt een onafhankelijke staat geen bijval. Zowel de VN, de Afrikaanse Unie en ex-kolonisator Frankrijk weigeren het nieuwe land te erkennen. ‘Ook al worden etnische conflicten een steeds groter probleem in vele delen van Afrika, toch is de splitsing van de Centraal Afrikaanse Republiek in dit stadium slechts een luchtspiegeling’, aldus expert buitenlands beleid Koffi Kouakou in The Guardian.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud