VN wil 19.000 moslims evacueren in Centraal-Afrikaanse Republiek

Een moslimvrouw bidt op het open binnenplein van de Centrale Moskee van Bangui, waarheen ze gevlucht is en waar ze tijdelijk leeft. ©Photo News

Zowat 19.000 moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek dreigen gedood te worden door christelijke militante groepen, tenzij ze binnenkort uit Bangui en andere gebieden ontzet worden. Dat zei het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR dinsdag in Genève.

Sinds vorige week is het geweld in de hoofdstad Bangui opnieuw opgeflakkerd. Christelijke militanten hebben hun aanvallen op moslims en op troepen van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (Misca) die hen beschermen, opgevoerd.

'We willen niet aan de kant staan en mensen zien afgeslacht worden', zei Fatoumata Lejeune-Kaba, woordvoerster van de UNHCR. Zij wees erop dat de aanwezigheid van Franse soldaten het enige is dat de moslims nog in leven zou houden. Het vluchtelingenagentschap zegt klaar te staan om moslims naar het noorden van het land te evacueren, nabij de grens met Tsjaad.

Sinds de aanvallen in de hoofdstad begin vorige week, is het aantal ontheemde mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek opgelopen tot 637.000, een toename van bijna 16.000 mensen, aldus nog UNHCR.

In het land heerst chaos sinds moslimrebellen in maart vorig jaar de macht grepen. Sindsdien is het land in de greep van interreligieus geweld tussen moslim-strijders en christelijke burgerwachten. Zo'n 5.500 soldaten van de Afrikaanse Unie en 2.000 Franse soldaten proberen er het geweld terug te dringen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud