Advertentie

VS creëert vijf 'ebolaluchthavens'

Onder meer in de JFK luchthaven van New York worden reizigers die komen uit een ebolaland aan een screening onderworpen. ©REUTERS

Reizigers die komen uit een van de drie getroffen ebolalanden, mogen de VS vanaf vandaag woensdag nog maar via 5 luchthavens binnen. Op die plekken worden de screenings aanzienlijk opgetrokken. De overheid wil zo een antwoord bieden op de ongerustheid bij veel Amerikanen.

94 procent van de reizigers die in de VS aankomen uit Liberia, Siera Leone of Guinee, landt sowieso in een van de vijf aangeduide luchthavens. (zie kader)

Maar sinds woensdag moet ook die andere zes procent zich eerst via een van die steden aanmelden. ‘Anders zullen ze geen toegang krijgen tot Amerikaans grondgebied’, verduidelijkt Donald Lu, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De reizigers zullen dan via alternatieve vluchten eerst naar een van de aangeduide luchthavens moeten gaan.’ Luchtvaartmaatschappijen zouden inspanningen doen om getroffen reizigers op alternatieve vluchten te plaatsen.

Kennedy International in New York

Newark Liberty International

Washington Dulles International

O’Hare International in Chicago

Hartsfield-Jackson International in Atlanta

De aankondiging kwam er nadat uit verschillende hoeken aan Obama werd gevraagd om reizigers uit ebolalanden volledig te weren uit de VS. De eerste Amerikaanse ebolapatiënt raakte via een internationale vlucht, via Brussel, het land weer binnen. Tijdens de verzorging van de man raakten twee verpleegsters besmet.

Maar tot een volledige ban van reizigers uit ebolalanden wil Obama in geen geval overgaan. Gezondheidsexperts trekken overigens het nut van zo’n maatregel in twijfel. De concentratie op vijf luchthavens lijkt daarentegen wel een toegeving aan de groeiende ongerustheid.

Intussen blijft er volgens Lu van Buitenlandse Zaken nog een pak extra geld – minstens 623 miljoen dollar - nodig om de ziekte ter plaatse in West-Afrika aan te pakken. ‘Maar nog meer prangend is de nood aan medisch personeel in dat gebied’, zegt hij. Ebola in West-Afrika aanpakken blijft ook de meest effectieve manier om het virus uit het Westen te weren, herhaalt Lu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud