Week uitstel voor Nigeriaanse verkiezingen

De verkiezingscommissie in Nigeria riep in extremis logistieke problemen in om de verkiezingen van zaterdag uit te stellen. ©REUTERS

De presidentsverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria zijn op het allerlaatste moment uitgesteld tot volgende week.

De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft daar op het laatste moment toe besloten vanwege logistieke problemen. 'Doorgaan met de verkiezingen zoals gepland, is niet langer haalbaar', zei Mahmood Yakubu van de onafhankelijke verkiezingscommissie, enkele uren voordat de stembureaus zouden opengaan. De verkiezingen zijn daarom verplaatst naar zaterdag 23 februari.

De oppositie reageert wantrouwig op de vertraging van de stembusgang. Presidentskandidaat Atiku Abubakar zegt dat de regering van Muhammadu Buhari heeft aangestuurd op het uitstel. Volgens de oppositiekandidaat hopen de huidige machtshebbers zo de opkomst te drukken en hun winstkansen te vergroten.

Het campagneteam van zittend president Buhari zegt ook teleurgesteld te zijn en verwijt de kiescommissie onvoldoende voorbereidingen te hebben getroffen. Een woordvoerder stelt dat de partij van Abubakar het verkiezingsproces in diskrediet te willen brengen omdat ze onvoldoende steun zou hebben om te winnen.

Invoering democratie

Voor de presidentsverkiezingen zijn ongeveer 84 miljoen kiezers geregistreerd. Het zijn de zesde presidentsverkiezingen sinds de toenmalige militaire regering in 1999 de democratie weer invoerde.

De belangrijkste kandidaten zijn de 76-jarige huidige president Buhari die uit het noorden komt, en de 72-jarige zakenmagnaat Abubakar uit het oosten. Volgens waarnemers hebben beide kandidaten zoals gebruikelijk in Nigeria veel steun in hun eigen regio en is het de vraag wat het dichtbevolkte zuiden gaat stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud