Advertentie

WGO: 'Ebola vormt mondiale bedreiging'

De Spaanse priester Miguel Pajares komt aan in Madrid nadat hij in Liberia besmet geraakte met ebola. ©REUTERS

'De ebola-uitbraak is een buitengewone gebeurtenis en een gecoördineerde internationale respons is noodzakelijk om verdere verspreiding tegen te gaan.' Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in zijn verslag na de tweedaagse noodvergadering. Er werden nu al 961 doden geteld.

'Alle door ebola getroffen landen, moeten de noodtoestand uitroepen', zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in zijn besluit na een tweedaagse noodvergadering in Genève.

'De mogelijke gevolgen zijn bijzonder ernstig door de besmettelijkheid van het virus', klinkt het. 'Een gecoördineerde internationale respons is essentieel om een verdere verspreiding tegen te houden.' Ebola kostte aan bijna 1.000 mensen het leven. Vooral vier West-Afrikaanse landen - Guinea, Liberië, Sierra Leona en Nigeria - worden hard getroffen.

De uitvaardiging van een internationaal reisverbod is vooralsnog een brug te ver voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Brussels Airlines besliste inmiddels wel om de vluchtroutes naar West-Afrika te wijzigen uit vrees voor besmetting. Ook andere internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder Emirates, namen maatregelen.

Infrarood camera's

Aziatische landen verhogen inmiddels de alertheid, hoewel er nog geen ebolapatiënten in het continent gesignaleerd zijn. China 'houdt alle verdachte gevallen in de gaten' en Japan voorziet isolatiehospitalen. India screent passagiers die terugkomen uit de vier West-Afrikaanse landen die door ebola getroffen werden.

In Thailand detecteren gezondheidswerkers reizigers met koorts via infraroodcamera's en dokters staan paraat om zieken bij te staan in geval van nood. Aziatische landen bouwen voort op hun ervaring van de afgelopen jaren door hun strijd tegen de vogelgriep en SARS.

Hoogste alertheid

Het Amerikaanse preventiecentrum, The Center for Disease Control and Prevention (CDC), catalogeert de ebola-uitbraak onder 'level 1', dat staat voor de hoogste graad van alertheid. Het centrum doet dit omdat het virus 'het potentieel heeft veel mensen te treffen'. Enkel de meest ernstige gezondheidsrisico's vallen onder level 1. In 2005 en 2009 nam de organisatie gelijkaardige maatregelen na respectievelijk orkaan Katrina en de uitbraak van de vogelgriep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud