Advertentie
Advertentie

WGO geeft fouten in ebola-aanpak toe

In Sierra Leone riep de overheid de bevolking via grote borden in de steden op zich te beschermen tegen ebola. ©AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) slaat een mea culpa. 'We maakten fouten bij de aanpak van de ebola-epidemie in West-Afrika', luidde het zondagavond.

Traag, ontoereikend en niet fel genoeg. De manier waarop de uitbraak van ebola werd aangepakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) liet op verschillende fronten te wensen over. Dat gaf de WGO zondagavond zelf toe.

'We hebben serieus notie genomen van de kritiek op de organisatie dat onder meer de initiële aanpak van de WHO traag en ontoereikend was. We waren niet agressief in het alarmeren van de wereld. We werkten niet effectief samen met andere partners, de communicatie over de risico's schoot tekort en er was verwarring over de rollen en verantwoordelijkheden', gaf de organisatie in een verklaring toe.

De WGO belooft lessen te trekken uit de tragedie. 'We hebben een les in nederheid gekregen. Deze epidemie zet ons ertoe aan hervormingen door te voeren', luidde het. De organisatie wil onder meer een snelle interventiemacht op poten zetten. Ze neemt zich ook voor de communicatiestructuur te wijzigen. Voorts is ze van plan de internationale gezondheidsregels te versterken zodat alle landen voorbereid zijn op ziekte-uitbraken.

Ziekte

De ebola-epidemie brak in december 2013 uit. Ze trof vooral de bevolking van Sierre Leone, Guinee en Liberia. Volgens de meest recente cijfers van de WGO, die dateren van 15 april, kostte de ziekte in die drie landen zeker 10.689 mensen het leven. 

Ook in Mali, Nigeria en de Verenigde Staten verloren mensen de strijd tegen ebola. Die overlijdens brengen het totale dodental op 10.704. Zeker 25.862 personen raakten de afgelopen maanden besmet.

De epidemie is inmiddels zo goed als voorbij, al duiken er af en toe nog altijd nieuwe gevallen op. Toen de uitbraak begon, werden waarschuwingen in eerste instantie genegeerd. Het duurde maanden voordat de internationale gemeenschap ingreep. Mogelijk zijn daardoor veel meer slachtoffers gevallen, zei Artsen zonder Grenzen in maart van dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud