Advertentie

Wilmès spreekt met Rwandese collega over lot 'Hotel Rwanda'-held

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en haar Rwandese ambtgenoot Vincent Biruta hebben elkaar ontmoet. ©BELGA

De Belgische en de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken hebben elkaar gesproken over het lot van de Belgisch-Rwandese opposant Paul Rusesabagina (67), de held uit de film 'Hotel Rwanda'. Concrete garanties van de Rwandezen heeft dat nog niet opgeleverd. 'Maar we houden de dialoog open.'

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft in Rwanda een gesprek gehad met haar Rwandese evenknie Vincent Biruta. Ze hebben het gehad over de veroordeling van de Belgisch-Rwandese Paul Rusesabagina, de man die tijdens de genocide in 1994 ruim 1.000 levens redde door Tutsi's onderdak te geven in zijn Hôtel des Mille Collines. Zijn levensverhaal vormde de inspiratie voor de bekende speelfilm 'Hotel Rwanda'.

Het Rwandese gerecht veroordeelde Rusesabagina onlangs tot 25 jaar cel voor 'steun aan een rebellengroep die dodelijke aanvallen uitvoerde'. Maar volgens Rusesabagina en zijn familie ging het om een schijnproces, bedoeld om critici van president Paul Kagame de mond te snoeren. Na de genocide werd Rusesabagina een uitgesproken criticus van diens regime.

Wilmès reisde maandag naar Rwanda voor een top van de Europese en de Afrikaanse Unie, maar het was toen nog onduidelijk of ze Biruta zou spreken. Eerder had Rwanda een ontmoeting afgeblazen, omdat Wilmès haar ongenoegen over de veroordeling had geuit.

Voorzichtig

De twee ministers hebben elkaar in Kigali alsnog gesproken. Al heeft dat gesprek geen concrete toezeggingen opgeleverd. 'We hebben de tijd genomen om onze analyses uit te wisselen en zijn overeengekomen dat de dialoog openblijft', zei Wilmès na het gesprek. 'We blijven elkaar zien en spreken over positieve punten, maar gaan onderwerpen zoals onze medeburger Paul Rusesabagina niet uit de weg.'

België beschouwt het gesprek als een diplomatieke overwinning. Ons land blijft traditiegetrouw voorzichtig en wil geen bruggen opblazen. Wilmès gelooft niet dat België Rwanda met sancties de arm kan omwringen om Rusesabagina naar ons land te laten overkomen. Als het lukt, dan gaat het via diplomatieke weg, klinkt het.

Zolang mijn vader niet thuiskomt, heeft België niet genoeg gedaan.
Carina Kanimba
Dochter van Paul Rusesabagina

De dochter van Rusesabagina Carina Kanimba hoopte dat Wilmès de kwestie zou aankaarten bij haar bezoek aan Rwanda. 'Iedere keer dat België Rwanda aanspreekt op mensenrechten, komt er een felle reactie, waarna België zich excuseert', zei Kanimba daarover voor het bezoek van Wilmès. 'België vroeg een eerlijk proces, dat kreeg hij niet en dat heeft België veroordeeld. De volgende stap is om hem thuis te brengen', zegt ze. 'Zolang dat niet gebeurt, heeft België niet genoeg gedaan.' Wilmès benadrukt dat er geen excuses zijn gemaakt voor de kritiek op het proces tegen Rusesabagina.

Grote zorgen

De familie van Rusesabagina maakt zich grote zorgen over zijn gezondheid. De 67-jarige voormalige kankerpatiënt kampt met hartproblemen, maar zou in de cel niet de juiste medicijnen of medische controles krijgen en werd volgens zijn familie gefolterd. 'Als mijn vader sterft, zijn veel mensen verantwoordelijk of op zijn minst medeplichtig', zei Kanimba eerder aan De Tijd.

Er wacht Rusesabagina overigens al een nieuw proces. Het Rwandese openbaar ministerie ging in beroep om een hogere straf te eisen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud