Zeker 32 doden bij incidenten in Libië

Mensen dragen een man weg die gewond raakte toen Libische militieleden het vuur openden op demonstranten (Foto: Reuters). ©REUTERS

Ongeregeldheden in de Libische stad Tripoli hebben vrijdag zeker 32 mensen het leven gekost. Dat heeft de Libische premier, Ali Zeidan, laten weten. Ongeveer 400 mensen raakten gewond.

De slachtoffers vielen toen een van de vele bendes of milities in Tripoli vrijdag het vuur opende op honderden demonstranten. De betoging was gericht tegen de aanwezigheid van de militie. Gewapende burgers en politieagenten hebben teruggeschoten op het pand van de militie in de buurt van de luchthaven van Tripoli.

Sinds de val van dictator Muammar Khaddafi in augustus 2011 heerst in grote delen van het land anarchie. Bendes en milities maken plaatselijk de dienst uit, ook in de hoofdstad.

Premier Ali Zeidan zei in reactie op het bloedbad dat alle milities zonder uitzondering Tripoli moeten verlaten. 'Dat er wapens in omloop zijn buiten het leger en de politie, is gevaarlijk.'

Protestmars

De bende die vrijdag op de demonstranten schoot, komt oorspronkelijk uit de stad Misurata, circa 200 kilometer ten oosten van Tripoli. De protestmars naar de basis van deze militie was om te beklemtonen dat de bevolking genoeg heeft van gewapende bendes in de hoofdstad die zich naar eigen goeddunken gedragen als ordedienst, knokploeg of misdadigersbende.

De voorzitter van de gemeenteraad, Al-Sadat al-Badri, zei voorafgaand aan de tragisch verlopen protestmars dat 'de bevolking het geduld heeft verloren, Tripoli moet zonder wapens'. Bij een schietpartij op 7 november vielen in Tripoli nog drie doden.

De regering beschikt niet over veel veiligheidstroepen of een grote politiemacht. Het regime van de Khaddafi-clan had opzettelijk vermeden bijvoorbeeld een sterk leger op te bouwen. Dat had een bedreiging kunnen vormen voor de macht die Kaddafi via clans uitoefende. Zijn val was vooral het werk van veelal plaatselijke milities die nog steeds rondschuimen en de opbouw van een centraal gezag belemmeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud