Zuid-Afrika schorst uitrol vaccinatie tijdelijk op

Zuid-Afrika houdt tijdens zijn 'fase 3'-lockdown ook de stranden - zoals hier in Camps Bay - gesloten. ©EPA

Pretoria wil eerst meer data over de mate waarin het AstraZeneca-vaccin bescherming biedt tegen de lokale variant van het coronavirus.

Zuid-Afrika schort zijn vaccinatiecampagne tijdelijk op. Dat maakte de regering zondag bekend. De bedoeling was de komende dagen van start te gaan met 1 miljoen vaccins die zijn ontwikkeld door Oxford en AstraZeneca, maar een eerste steekproef suggereert dat dat vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen milde ziekteverschijnselen door de Zuid-Afrikaanse coronavariant (501Y.V2).

De voorlopige resultaten van een kleinschalige studie die de universiteiten van Oxford en Witwatersrand bij meer dan 2.000 mensen hebben uitgevoerd, kregen nog nog geen kritische inkijk van andere academici ('peer review'). Uit de resultaten blijkt dat het vaccin een beperkte bescherming biedt tegen milde en gematigde ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Of het vaccin wel beschermt tegen ernstige ziekte en hospitalisatie is nog niet geweten.

Dit is een tijdelijk probleem. We moeten de AstraZeneca-vaccins schorsen tot de wetenschappers ons kunnen zeggen wat we het best doen.
Zweli Mkhize
Zuid-Afrikaans minister van Volksgezondheid

'Dit is een tijdelijk probleem. We moeten de AstraZeneca-vaccins schorsen tot de wetenschappers ons kunnen zeggen wat we het best doen', verklaarde de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize zondag op een persconferentie.

Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land in Afrika, met meer dan 1,5 miljoen besmettingen en meer dan 46.000 doden. Maandag is er in het land een eerste levering van 1 miljoen AstraZeneca-vaccins. Naar verwachting worden in februari nog eens 500.000 doses geleverd.

'De komende vier weken zullen we ook vaccins van Johnson & Johnson en Pfizer krijgen', zei Mkhize. Pretoria voert ook gesprekken met andere farmabedrijven, waaronder Moderna en de producent van het Russische vaccin Spoetnik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud