Zuid-Afrikaans parket wil zwaardere straf voor Pistorius

In beroep zou Pistorius mogelijk een zwaardere straf boven het hoofd hangen. ©AFP

In Zuid-Afrika gaat het Nationale Openbaar Ministerie (NPA) in beroep tegen de vijf jaar gevangenis waartoe Pistorius in oktober veroordeeld werd, na het doden van zijn vriendin. Als het zover komt, hangt de atleet een zwaardere straf boven het hoofd.

De NPA tekent verzet tegen zowel de strafmaat als de schulduitspraak wegens doodslag door nalatigheid door rechter Thokozile Masipa. Experten zijn van mening dat Pistorius nog altijd veroordeeld kan worden voor moord, als het tot een nieuw proces zou komen. Nu kreeg de man een gevangenisstraf van vijf jaar.

Op moord staat in Zuid-Afrika een levenslange gevangenisstraf, wat in de gebruikelijke rechtspraktijk van het land op 25 jaar cel neerkomt. Of de bevoegde rechtbank het beroep ook zal toelaten, is nog niet duidelijk.

De atleet Pistorius had zijn 29-jarige vriendin tijdens Valentijnsnacht 2013 door een gesloten wc-deur in zijn woning bij Pretoria doodgeschoten. Hij had vier schoten met een pistool van zwaar kaliber afgevuurd. Voor de rechtbank verklaarde hij dat hij vermoedde dat er zich achter de deur een inbreker schuilhield.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud