Zuid-Afrikaans president Zuma blijft ANC-leider

De Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma (foto: epa) ©EPA

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is herverkozen als leider van het Afrikaans Nationaal Congres. Alle aanklachten van corruptie ten spijt lijkt hij zo president te kunnen blijven tot 2019.

In Mangaung, een township in Bloemfontein waar precies 100 jaar geleden het ANC opgericht werd, zitten sinds zondag zo'n 4.000 afgevaardigden van de voormalige Zuid-Afrikaanse verzetsbeweging bijeen. Zij hebben dinsdag Jacob Zuma, president sinds 2009, opnieuw verkozen als hun leider en de zakenman Cyril Ramaphosa als diens rechterhand. Huidig vicepresident Kgalema Motlanthe, Zuma's enige uitdager voor het partijleiderschap, verdwijnt zo uit de top van het ANC.

Kritiek

Omdat de partij sinds het einde van het racistische apartheidsregime in 1994 een electorale omnivoor is die amper oppositie hoeft te dulden, ligt de weg open voor Zuma om na de parlementsverkiezingen van 2014 nog eens vijf jaar aan te blijven als president van de grootste Afrikaanse economie. De uitdagingen zijn evenwel legio, de criticasters van zijn beleid ook.

Na 18 jaar ANC-democratie is het aanvankelijke enthousiasme bij de hoofdzakelijk zwarte bevolking omgeslagen in ontgoocheling. De werkloosheid blijft torenhoog: zo'n 40 procent zit zonder werk. Zowat de helft van de inwoners leeft onder de armoedegrens, de ongelijkheid behoort er tot de wereldtop, een op de tien lijdt er aan aids en de misdaadcijfers liggen er schrikwekkend hoog.

Zware rellen

Dat leidt tot steeds meer sociale onrust. Bij een staking in een platinamijn schoot de politie deze zomer 34 arbeiders dood, de ergste rellen sinds het einde van de apartheid. Ook in andere sectoren legden werknemers massaal het werk neer. Steeds meer buitenlandse investeerders mijden het land. De regering-Zuma geeft ondertussen vooral blijk van bestuurlijke lethargie, waardoor het begrotingstekort en de staatsschuld oplopen. Het zette zowel Moody's als Standard & Poor's ertoe aan dit najaar de Zuid-Afrikaanse kredietrating te verlagen.

Corruptie

Tegelijk komt het ANC, Zuma voorop, steeds meer in opspraak door geruchten van corruptie en cliëntelisme. Zo betaalde Zuma de renovatie van zijn landgoed met belastinggeld en bleek uit een recent rapport dat hij zich liet financieren door zakenlui om zijn persoonlijke schulden aan te zuiveren. In een vlammende open brief betichtte de Zuid-Afrikaanse kerk, decennialang de medestander van het ANC in de strijd voor burgerrechten, dan ook Zuma en zijn acolieten van morele ontsporing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud