'Zuma moet binnen 48 uur aftreden'

Jacob Zuma blijft, ondanks een resem schandalen, nog steeds aan de macht in Zuid-Afrika. ©REUTERS

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft president Jacob Zuma 48 uur de tijd gegeven om af te treden als staatshoofd. Anders zal hij van zijn functie worden ontheven. Dat heeft de staatstelevisiezender SABC maandagavond bekendgemaakt.

Partijvoorzitter Cyril Ramaphosa en algemeen secretaris Ace Magashule zouden Zuma dat ultimatum persoonlijk hebben gesteld nadat het uitvoerend comité van het ANC urenlang achter gesloten deuren had vergaderd in een hotel in Irene, nabij Pretoria.

De 75-jarige Zuma is bezig aan zijn tweede en laatste termijn als president. Hij blijft normaal aan de macht tot de verkiezingen van volgend jaar. Maar de nieuwe partijleider van het ANC - Cyril Ramaphosa - wil hem nu al graag naar de uitgang duwen.

Ramaphosa vreest immers dat zijn partij klappen zal krijgen bij de verkiezingen als gevolg van de vele corruptieschandalen die Zuma al jaren achtervolgen. Bij de lokale verkiezingen twee jaar geleden moest het almachtige ANC al tegenvallende resultaten slikken.

De nieuwe partijleider van het ANC - Cyril Ramaphosa - wil Zuma nu al graag naar de uitgang duwen.

De voorbije week sprak Ramaphosa al met Zuma om de politieke 'transitie' te bespreken. Donderdag beloofde het ANC een snelle conclusie van die gesprekken, maar twee dagen later riep de partij op tot geduld. Veelzeggend voor de gespannen situatie is dat de jaarlijkse toespraak van Zuma voor het parlement vorige donderdag werd uitgesteld.

Spoedbijeenkomst

De nieuwe ANC-leider Cyril Ramaphosa ©REUTERS

Officieel zou het nationaal uitvoerend comité van het ANC zich pas op 17 februari buigen over het lot van Zuma. Maar het belangrijkste beslissingsorgaan van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij houdt nu toch maandag al een spoedbijeenkomst.

Officieel is niet bekend wat op de agenda staat. Maar volgens een belangrijk partijlid zal het lot van Zuma wel degelijk worden besproken. 

Het comité kan Zuma verplichten te vertrekken. In 2008 werd Thabo Mbeki daartoe verplicht toen het comité onder controle stond van... Zuma.

Het comité kan Zuma verplichten te vertrekken. In 2008 werd Thabo Mbeki daartoe verplicht toen het comité onder controle stond van... Zuma.

Het blijft de vraag of Ramaphosa voldoende steun binnen het ANC achter zich krijgt om Zuma te overhalen de macht vervroegd af te staan. Al meer dan eens werd geprobeerd hem opzij te schuiven, zonder succes.

Op 22 februari ligt in het parlement ook een motie van wantrouwen tegen Zuma ter stemming - ingediend door een oppositiepartij. Ook daar is onduidelijk of ANC'ers die zullen steunen. Zuma slaagde er al in een tiental moties van wantrouwen te overwinnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content