Zware dodentol bij aanslag in Mogadishu

Veiigheidstroepen voor het Central Hotel in Mogadishu, waar een zware aanslag plaatshad. ©EPA

Bij een aanslag op een hotel nabij het presidentiële paleis in de Somalische hoofdstad Mogadishu is minstens een tiental doden gevallen. Volgens sommige media gaat het al om 20 doden. Onder de slachtoffers zijn zeker twee politici, aldus een veiligheidsfunctionaris. De aanslag is opgeëist door de islamistische groep al-Shabaab.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn parlementslid Omar Ali Nur en de viceburgemeester van Mogadishu, Mohamed Adam Gulled Aano-geel, zei functionaris Mohamed Hassan.

'Er waren twee ontploffingen tegen een hotel waar hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en andere leden van de elite voorbereidingen troffen voor het vrijdagsgebed in een moskee binnen het hotel', aldus regeringswoordvoerder Mohamed Hayir Maareeye. De situatie is 'onder controle'.

Een woordvoerder van al-Shabaab zei op de pro-rebellenradiozender Andalus dat de groep de bomaanslagen had uitgevoerd.

De vicepremier Mohamed Omar Arte was ook aanwezig in het gebouw. Hij liep verwondingen op aan zijn been en is naar het ziekenhuis overgebracht, aldus een bron bij het kantoor van de premier.

Volgens de agent Aburahman Ali waren de ontploffingen heel krachtig. 'Er waren talrijke gewonden, onder wie vele zwaargewonden.'

Somalië bestrijdt al-Shabaab al bijna een decennium. Onder druk van Somalische troepen en soldaten van de Afrikaanse Unie verloor de groep de controle of bijna alle grote steden en zocht de militie haar heil bij terreurtactieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud