opmerkelijk davos

1.700 privévliegtuigen zetten koers richting Davos

Zelfs voor de superrijken is het aanschuiven in Davos. ©EPA

Een Zwitser die even omhoog kijkt, weet zo dat het congres van Davos weer is begonnen. Ongeveer 1.700 privéjets worden deze week in het Alpenland verwacht. Zelfs het leger stelt een luchthaven ter beschikking.

Wie naar Davos vliegt, doet dat best in stijl. En als het even kan zonder medepassagiers. Liefst 1.700 privévliegtuigen vliegen deze week naar een van de luchthavens in de buurt van het bergstadje.

En het gaat dan niet alleen om ‘bescheiden’ types zoals de Gulfstream en de Falcon. Golfstaat Qatar stuurt zijn vertegenwoordiger met een Airbus A319, een vliegtuig waar in normale omstandigheden meer dan 150 passagiers in passen.

Davos beschikt nochtans zelf niet over een luchthaven. Het gros van de bezoekers vliegt daarom eerst naar Zürich, twee uurtjes rijden of een korte helikoptervlucht verwijderd van het ski-oord. Ook de luchthavens van St. Gallen en Engadin, beiden iets dichter bij Davos, zijn mogelijkheden.

Maar zelfs voor de allerrijksten is het aanschuiven op een druk bijgewoond congres zoals dat van Davos. ‘Klanten weten dat ze best lang op voorhand boeken voor een landingsplaats’, zegt de directeur van de maatschappij PrivatFly.

©Bloomberg

De luchthaven van Zürich had aanvankelijk 60 plekken voorzien om de vliegtuigen van Davos-gangers voor de week te parkeren. Dat bleek al snel onvoldoende. Voor het eerst werd dit jaar daarom ook de militaire luchthaven van Dübendorf, iets verderop, ter beschikking gesteld.

Niet alleen het aantal verplaatsingen per vliegtuig schiet overigens de hoogte in tijdens Davos, ook het aantal helikoptervluchten piekt. Terwijl vanop de luchthaven van Zurich dagelijks gemiddeld slechts een vijftal helikopters vertrekt, zijn dat er tijdens het congres meer dan 50. Een vijfde van de congresgangers die via Zürich in Zwitserland arriveren, verkiest de helikopter boven de limousine om zich vervolgens naar Davos te begeven.

Ook onze reporter Bart Haeck is aangekomen in Davos. Zoals de traditie het wil, heeft hij intussen zijn eerste video gepost vanuit het gastenverblijf in een boerderij nabij Davos.

Volg ook onze overzichtspagina over het Wereld Economisch Forum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud