17-jarige Malala ontvangt Nobelprijs

©REUTERS

De Pakistaanse tiener Malala Yousafzai is de jongste persoon ooit die de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst mocht nemen in Oslo.

Het verhaal van Malala, die met 17 jaar veruit de jongste persoon ooit is die de onderscheiding krijgt, spreekt tot de verbeelding. Twee jaar geleden overleefde de Pakistaanse een moordaanslag. Die werd op haar beraamd nadat ze heftig had geprotesteerd tegen moslimfundamentalisten die scholen in haar regio hadden vernietigd.

Malala werd overgevlogen naar de Britse stad Birmingham, waar ze geopereerd werd en een nieuw leven begon. Het enige wat ze ooit wilde, was gewoon naar school te mogen gaan. Nu ze dat mag, wil de ironie dat ze nog niet veel lessen volgde in de lokale Edgbaston High School. Als VN-boegbeeld reist ze de wereld rond en ontmoet ze de groten der aarde. Malala dineerde al met Barack Obama, Queen Elizabeth en sprak het Europees Parlement toe.

Nu kreeg ze ook de Nobelprijs voor de Vrede. Al moet ze die delen met de Indiase activist voor kinderrechten Kailash Satyarthi. Hij leidt een groep die komaf probeert te maken met slavernij bij kinderen in India. Het is overigens opvallend dat een Pakistaanse en een Indiër de Nobelprijs met elkaar delen, gezien de twee landen op bijzonder gespannen voet leven.

De voorbije twee jaar waren het telkens instituties die de Nobelprijs kregen. In 2013 was de eer aan de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. In 2012 kreeg de Europese Unie de prijs. Met Malala kan opnieuw een vrouw de onderscheiding achter haar naam schrijven. Van de 103 Nobelprijzen die werden uitgereikt, gingen er maar 16 naar een vrouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud