2019 was het op één na warmste jaar

Een hittegolf trok in december over Australië. Sindsdien kampt het land ook met hevige bosbranden. ©EPA

Australië vecht sinds december tegen hitte en bosbranden en grote delen van Europa gingen vorige zomer onder een hittegolf gebukt. Dat 2019 een uitzonderlijk warm jaar was, bevestigen nu ook de data.

Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartsorganisatie NASA berekenden dat de globale temperatuur 0,98°C boven het gemiddelde lag. Met het gemiddelde verwijst NASA hier naar de referentieperiode van 1951 tot 1980.

Van de 140 jaar NASA-metingen was 2016 het warmste jaar ooit. Toen was het gemiddeld 0,04 graden warmer dan afgelopen jaar. Al is dat record vertekend door het weerfenomeen El Niño, dat het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan opwarmt. Een absoluut record was 2019 dus net niet. Wel bereikte het kwik records in meerdere maanden. Zo was afgelopen juli de warmste maand ooit in 140 jaar turven. Het werd toen 2,36°C warmer in vergelijking met de gemiddelde maandtemperatuur tussen 1980 en 2015.

De voorbije vijf jaar zijn de warmste ooit gemeten en volgen daarmee de stijgende trend van de wereldwijde temperatuurmetingen van de laatste twintig jaar. 19 van de 20 warmste jaren ooit zijn gemeten na 2001. Dat ligt in lijn met wat wetenschappers de komende jaren verwachten: nog meer records. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud