25.000 Iraakse soldaten tegen 2.000 IS-strijders

De Iraakse soldaten heroverden eerder deze maand de provincie Diyala op de Islamitische Staat (IS). ©AFP

De Verenigde Staten en Irak plannen voor de zomer een groot offensief om de tweede stad van Irak, Mosul, te heroveren op Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse generaal Lloyd Austin, de bevelhebber van het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten (Central Command), verklaarde eind vorige maand al dat een offensief staat gepland aan het eind van de lente of bij het begin van de zomer.

Een hooggeplaatste bron van de Central Command geeft nu aan dat de VS 20.000 tot 25.000 Iraakse soldaten klaarstomen voor de operatie. Zij moeten vechten tegen de naar schatting 1.000 à 2.000 IS-strijders in Mosul.

De Iraakse strijdkracht zal uit vijf legerbrigades bestaan, aangevuld met drie kleinere reservebrigades, drie brigades van Koerdische strijders - de zogenaamde peshmerga's -, politiekrachten, tribale strijders en antiterreurkrachten.

Het wordt de eerste grote test voor het Iraakse leger sinds vele soldaten vorig jaar op de vlucht sloegen toen IS het noorden van Irak veroverde. Mosul, de tweede stad van Irak, viel in juni vorig jaar in handen van de terreurbeweging.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Het leeuwendeel van de best getrainde Iraakse soldaten bevindt zich nu rond de hoofdstad Bagdad. Om hen daar te vervangen, moeten eerst ander soldaten worden opgeleid. De opleiding komt pas op gang en daardoor kan de geplande operatie in april of mei worden uitgesteld. In de vijf trainingskampen in Irak worden momenteel 3.200 soldaten opgeleid. Er zijn er al bijna 2.000 afgestudeerd.

De VS zullen tijdens het offensief hun luchtmacht en geheime diensten inzetten en logistieke steun bieden. Mogelijk komt er ook een beperkt aantal 'boots on the ground'. Het zou dan gaan om zogenaamde 'spotters' van doelwitten voor luchtaanvallen en elitesoldaten die de leiders van de IS moeten vinden.

De VS en de geallieerden, waaronder ook België, hebben sinds augustus 2.500 luchtaanvallen uitgevoerd op de IS - de helft in Irak, de andere helft in Syrië.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud