Advertentie
Advertentie

‘Drie kwart fossiele brandstoffen moet in de grond blijven'

De aarde stevent af op een opwarming die nog veel hoger ligt dan de kaap van 2 graden. Daarvoor waarschuwen 17 topwetenschappers woensdag in een gezamenlijke brief. ©Bloomberg

Om de kritieke drempel van een klimaatopwarming van 2 graden niet te overschrijden, moet drie kwart van de gekende voorraden fossiele brandstoffen in de grond blijven. Dat stelt een team topwetenschappers in een brief naar aanleiding van Dag van de Aarde.

Over de gevolgen van een klimaatopwarming van meer dan 2 graden bestaat al lang geen twijfel meer. Een oncontroleerbare stijging van de zeespiegel zal grote delen land doen verdwijnen, en hittegolven en droogtes zullen de voedselbevoorrading in de war sturen. Ook bedrijven staan voor onberekenbare financiële risico’s, meldde kredietbureau Standard & Poor’s gisteren nog.

Maar de aarde stevent af op een opwarming die nog veel hoger ligt dan de kaap van 2 graden. Daarvoor waarschuwen 17 topwetenschappers vandaag in een gezamenlijke brief. Zonder ingreep zal de gemiddelde temperatuur tegen 2100 met minstens 4 graden stijgen. Om een idee te geven van de schaal: het verschil tussen ons klimaat nu en de ijstijd bedraagt zo’n 6 graden.

Advertentie

Niet alle steenkool, olie en gas die onder de grond zit, moet er uit. Dat is de kernboodschap. Want doen we dat wel, dan is het hek van de dam.

Brief van 17 wetenschappers

Toch hoeft het klimaat geen verloren zaak te zijn, benadrukt de groep wetenschappers die is verbonden aan onder meer Stanford University en de London School of Economics. ‘De deur naar een opwarming van ‘amper’ 2 graden staat nog op een kier’, schrijven ze. Al is er dan nood aan een drastische mentaliteitswijziging.

Een aanvaardbare opwarming betekent dat we nog maximaal 1.000 gigaton aan co2 de atmosfeer kunnen inpompen. Sinds het begin van de industrialisering werd al 2.000 gigaton uitgestoten. De helft daarvan hebben we dus nog als min of meer veilige marge.

Die 1000 gigaton co2 zou vrijkomen als we een kwart van de nu nog bekende voorraden olie, gas en steenkool opgebruiken. Niet alle wat onder de grond zit, moet er dus uit. Dat is de kernboodschap. Want doen we dat wel, dan is het hek van de dam.

©REUTERS

Om onder de kritieke drempel te blijven, stellen de wetenschappers een uitdoofscenario voor. Tegen 2050 moet de wereld volgens hen een nulbeleid voeren ten opzichte van co2 uitstoot. De volgende 35 jaar moet het gebruik van fossiele brandstoffen stelselmatig worden afgebouwd. Ontwikkelde landen nemen het voortouw, en helpen ontwikkelingslanden om enkele jaren later hetzelfde te bereiken.

Om er zeker van te zijn dat die deadline wordt gehaald, moeten afspraken worden gebundeld in een wettelijk bindend akkoord. De wetenschappers blikken daarom vooruit naar de Klimaatconferentie van Parijs in december. Daar moet voor het eerst ooit een legaal bindende overeenkomst worden getekend door alle landen van de VN. Al zijn er nog verschillende obstakels tussen nu in dan. ‘Maar in 2015 wordt het erop of eronder’, besluit de groep van 17.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.