Aanslag in onrustige Chinese regio eist 31 doden

31 mensen zijn donderdagochtend om het leven gekomen bij een aanslag op een markt in Urumqi, de hoofdstad van de regio Xinjiang in het westen van China. Dat heeft het nieuwsagentschap Xinhua gemeld.

Volgens ooggetuigen reden twee voertuigen 's ochtends de drukbezochte markt op en gooiden de inzittenden met explosieven. Nadien ontplofte één van de voertuigen. Ooggetuigen melden verscheidene krachtige explosies. "Ik zag vlammen en dikke rookpluimen, voertuigen en stalletjes gingen in vlammen op, de marktkramers lieten hun waren achter en vluchtten in alle richtingen", zo doet een ooggetuige zijn relaas.

De aanslag vond plaats na de bekendmaking dat er zware gevangenisstraffen zijn uitgesproken ten aanzien van een veertigtal mensen die beschuldigd werden van de verspreiding van terroristische films.

Xinjiang is een uitgestrekte regio in het westen van China waar spanningen tussen Han-Chinezen en Oeigoeren tot steeds meer geweld leiden. Het regime in Peking schrijft het geweld toe aan Oeigoerse terroristen, separatisten en fundamentalistische moslims. De Oeigoeren, een moslimminderheid van Turkse origine, stellen dan weer de overheidsrepressie en economische onderdrukking aan de kaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud