1. Politiek & Economie
 2. Internationaal

Aanslagen zijn 'bedacht en gepland in Syrië, georganiseerd in België'

De aanslagen in Parijs zijn 'bedacht en gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd met behulp van Franse medeplichtigen', zegt de Franse president.
 • Britse defensieminister denkt na over aanvallen op IS in Syrië

  De Britse minister van Defensie Michael Fallon oordeelt dat zijn land opnieuw moet nadenken over aanvallen tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië, na de dodelijke aanslagen in Parijs. 'Het gevecht van Frankrijk is ons gevecht', zei Fallon op de  televisiezender Sky News. 'We moeten alle opties onderzoeken om ons bij hen te voegen.'

  'De Amerikanen zijn betrokken en zij zouden waarderen dat we hen zouden helpen in Syrië', net zoals Frankrijk en Turkije, waar 'IS voor de grens staat', aldus de minister. 'Het is daarom dat we opnieuw moeten nadenken over de manier waarop IS harder geraakt wordt, dat leidt onvermijdelijk tot het beogen van operaties van luchtaanvallen in Syrië, zoals de RAF (de Britse luchtmacht) al in Irak uitvoerde', aldus nog de minister.

 • 'Belgische diensten ondermaats'

  Franse specialisten vrezen dat de Belgische veiligheids- en inlichtingendiensten ondermaats werken. Dat besluiten ze uit het feit dat een aantal van de verdachten van de aanslagen een band hadden met België en bij Belgische diensten bekend waren.

  Alain Chouet, een gewezen chef bij de veiligheidsdiensten, verwijst bij AFP naar het gebrek aan grondige controles in luchthavens zoals Charleroi. Samy Amimour, één van de terroristen van vrijdag in Parijs, had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem lopen en was naar Syrië getrokken. Hoe kon hij dan toch ongezien terugkeren naar Parijs om er aanslagen te plegen? 

  'Als hij erover gewaakt heeft niet langs een Franse grens te komen, heeft niemand hem gezien. Als hij via België komt, bijvoorbeeld via een low cost naar Charleroi.... Ga eens kijken in Charleroi, je zal de controles zien', zegt Chouet.

  Van zij die vrijdag in Parijs aanslagen pleegden, verbleven er een aantal in België, waar ze gekend waren bij de politie. 'U begrijpt dat als de Belgen ons niet waarschuwen, we niets kunnen doen', zegt een Franse politiebron aan AFP. 

  'Er zijn drie hypotheses', zegt een gewezen terreurexpert van de Franse inlichtingendiensten aan AFP. 'Ofwel heeft niemand iets gezien en dat is zeer zorgwekkend; ofwel heeft men dingen gezien, maar niet begrepen, wat ook een probleem is; ofwel heeft men dingen gezien en is de ploeg (terroristen) desondanks tot actie kunnen overgaan', zegt dezelfde bron.

  'Voor wat anti-jihadistische inlichtingen betreft, is België het schild van Frankrijk. En het moet gezegd, terwijl ze proportioneel de meeste Syriëstrijders hebben van alle Westerse landen, zijn de Belgen ondermaats.'

  De luchthaven van Charleroi ©BELGA

 • 20 militairen voor match België-Spanje

  Tijdens de vriendschappelijke voetbalinterland tussen de Rode Duivels en Spanje zullen dinsdagavond in de buurt van het Boudewijnstadion een twintigtal militairen ingezet worden voor statische bewakingsopdrachten. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in het VTM-nieuws. Na de aanslagen in Parijs is in ons land het dreigingsniveau voor grote evenementen van twee naar drie verhoogd. Toeschouwers voor de interland zullen ook niet met grote tassen of zakken het stadion binnengelaten worden.

 • Hollande ontmoet Kerry dinsdag

  De Franse president François Hollande zal dinsdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in het Elysée ontvangen. De ontmoeting staat gepland om 09.40 uur. Hollande kondigde maandag ook aan dat hij de volgende dagen zijn Russische en Amerikaanse ambtsgenoten Vladimir Poetin en Barack Obama zal ontmoeten 'om onze krachten te verenigen' tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië.

 • Delta en AA blijven op Parijs vliegen

  De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines en American Airlines gaan gewoon door met hun vluchten naar en van Parijs. Dat vernam het Franse persagentschap AFP.  Delta vliegt ’s winters 10 keer per dag op Frankrijk, inclusief de twee vluchten die Air France uitvoert in het kader van een samenwerking. Zowel de woordvoerder van Delta als die van American Airlines wezen er wel op dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen te wijten aan extra veiligheidscontroles. 

 • Franse scholen in België

  Het Franse consulaat heeft strengere veiligheidsmaatregelen opgelegd aan de Franse gebouwen in België, waaronder de twee Franse scholen in ons land. Dat doet het na de aanslagen van vrijdag in Parijs. België telt twee Franse scholen: het Lycée Français international in Antwerpen (LFIA) en het Lycée français Jean Monnet in de Brusselse gemeente Ukkel.

 • Overzicht

  Drie dagen na de aanslagen in Parijs proberen autoriteiten koortsachtig het terreurnetwerk in kaart te brengen en de overlevende terroristen te vinden. 

  • De Franse premier Valls waarschuwt dat de komende dagen de terreur opnieuw kan toeslaan, zowel in Frankrijk als in andere Europese landen. Overigens is er ook sprake van een dreiging in de VS, met name in de hoofdstad Washington. 
  • De enige overlevende dader, Salah Abdeslam, is nog steeds voortvluchtig. Gevreesd wordt dat hij opnieuw zal toeslaan. 
  • Er is veel kritiek op België in de wereldpers. De gemeente Molenbeek zou een broeihaard van terrorisme zijn.
  • Abdelhamid Abaaoud (foto) is volgens de Franse autoriteiten het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. De 27-jarige Belg, die in Syrië met IS vocht, was eerder ook het brein achter de mislukte terreuraanslag in januari van de opgedoekte terreurcel in Verviers tegen de Belgische politie. 
  • De Franse president Hollande vraagt een zitting van de VN-veiligheidsraad voor de strijd tegen IS. De aanslagen in Parijs zijn 'bedacht en gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd met behulp van Franse medeplichtigen'.
  • Hollande wil de Franse grondwet aanpassen om het makkelijker te maken tegen 'oorlogsterrorisme' op te treden. 
  • Premier Charles Michel kondigt aan dat problematische moskeeën kunnen worden gesloten en dat haatpredikers worden bestreden. 
  • Het Franse parket identificeerde vijf van de zeven omgekomen daders. Hierbij zijn er drie Fransen die in het Brusselse verbleven. 
 • Eiffeltoren weer toegankelijk

  Toeristen in Parijs kunnen weer de Eiffeltoren bezoeken, zo staat op de website van het bekende monument in de Franse hoofdstad. De stalen toren werd zaterdag gesloten na de aanslagen in Parijs van vrijdag.

  Sinds 16.20 uur maandagnamiddag is de Eiffeltoren opnieuw geopend. De heropening is beslist 'na de veiligheidsmaatregelen geverifieerd en vervolledigd te hebben', zei de beheersmaatschappij Sete in een persbericht.

  Op vraag van het stadsbestuur zal de toren iedere avond, tot en met woensdagavond, bij het invallen van de duisternis tot 01.00 uur 's nachts de kleuren van de Franse vlag vertonen: blauw, wit en rood. Ook de Latijnse wapenspreuk van Parijs 'Fluctuat nec mergitur' (geschud door de golven, maar zal niet zinken) zal op het monument prijken.

  Happening now: Eiffel Tower in Paris is lit up red, white, and blue as it reopens to the public. pic.twitter.com/OZroRsOzlx— CNBC (@CNBC) 16 november 2015

 • 'Drie personen gelinkt aan Parijse aanslagen stonden op OCAD-lijst'

  Bilal Hadfi – die zichzelf opblies bij het Stade de France – en twee van de Abdeslam-broers stonden op de zogenaamde geconsolideerde lijst van het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD). Dat bevestigen twee goedgeïnformeerde bronnen aan MO*.

 • Broer van terroristen spreekt pers toe

  Mohamed Abdeslam is de broer van twee terroristen.

  'Mijn familie en ik zijn geraakt door wat er gebeurd is. We hebben het via de televisie vernomen en hadden nooit gedacht dat mijn broers betrokken zouden zijn bij deze aanslagen.'

  'We denken aan de slachtoffers en hun families. Maar u moet begrijpen dat wij een moeder, een familie hebben. Het blijft, ondanks alles, haar kind.'

  Dat verklaarde Mohamed Abdeslam voor zijn huis in Molenbeek. Mohamed is de broer van de voortvluchtige Salah en Brahim, die zich vrijdag voor een Parijs café opblies.

  Mohamed werd zaterdag opgepakt en ondervraagd door de Belgische politie. Vandaag werd hij met een onweerlegbaar alibi vrijgelaten.

 • IS stuurde beelden van Eiffeltoren rond

  72 uur voor de aanslagen stuurden IS-leden foto's van de Eiffeltoren rond op sociale media. Met de boodschap: 'God bless you in your mission'.

 • Denemarken herneemt luchtaanvallen op IS

  Drie dagen na de nieuwe terreuraanslagen in Parijs hebben Deense toppolitici zich maandag uitgesproken voor een snelle terugkeer van de Deense gevechtsvliegtuigen naar Irak en mogelijk ook Syrië.

  De zeven Deense F-16's werden vorige maand teruggehaald uit Irak, waar ze in het kader van een internationale coalitie stellingen van Islamitische Staat bombardeerden. Er werden nogal wat technische problemen met de toestellen gesignaleerd.

 • 'Belgische jihadist brein achter aanslagen'

  Abdelhamid Abaaoud (foto) is volgens de Franse autoriteiten het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. De 27-jarige Belg die in Syrië met IS vocht, was eerder ook het brein achter de mislukte terreuraanslag in januari van de opgedoekte terreurcel in Verviers tegen de Belgische politie.

  Het Belgische gerecht, daarentegen, heeft (nog) geen aanwijzingen dat Abaaoud achter de Parijse aanslagen zit.

  Abdelhamid Abaaoud is het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs. ©REUTERS

  Abaaoud ontsnapte in januari waarschijnlijk van Griekenland naar Syrië, nadat twee door hem gerekruteerde terroristen werden doodgeschoten toen ze een aanslag planden vanuit een schuiladres in Verviers.

  Kruidenierszoon Abaaoud verbleef overigens ook voor de mislukte aanslagen in België al in Syrië. Hij nam toen ook zijn dertienjarige broertje mee.

  Abaaoud zou in Syrië gruweldaden hebben gepleegd. Op beelden is te zien hoe hij achter zijn auto een aantal lijken meesleept. Hij werd een tijd dood gewaand nadat foto's van zijn lichaam op sociale media waren verschenen. Mogelijk was dat in scene gezet.

  Na de verijdelde aanslagen in België portretteerde IS hem als held. In een interview in het glossy IS-magazine Dabiq komt hij aan het woord. Hij vertelt onder meer over hoe hij vrij eenvoudig heen en weer kon reizen tussen Syrië en België en dat hij België als doelwit ziet omdat het één van de landen is die 'moslims aanvallen' in Irak en Syrië.

 • Marine Le Pen eist vluchtelingenstop

  Marine Le Pen, de leidster van het Frans extreem-rechtse Front National (FN), vraagt dat Frankrijk 'meteen stopt met de opvang van migranten'.

  'Onze vrees en onze waarschuwingen over de mogelijke aanwezigheid van jihadisten onder de vluchtelingen die naar ons land komen zijn door de bloedige aanslagen jammer genoeg waarheid geworden', zegt Le Pen.

  De procureur van Parijs verklaarde eerder dat de vingerafdrukken van een van de daders van de aanslagen, bij wie een Syrisch paspoort is gevonden, overeenkomen met die van een man die vorige maand in Griekenland werd gecontroleerd.

   In december zijn er in Frankrijk regionale verkiezingen. Le Pen komt op in het noorden van het land en doet het goed in de peilingen. In haar campagne focust ze op de vluchtelingen.

 • Hollande wil Franse grondwet aanpassen

  De Franse president François Hollande kondigde aan dat het parlement zich woensdag zal buigen over een wetsontwerp om de noodtoestand met drie maanden te verlengen. Hij wil een grondwetshervorming om tegen 'oorlogsterrorisme' op te treden.

  De wet op de noodtoestand dateert van 1955 en past volgens Hollande niet langer in de strijd tegen terrorisme. Zo wil de president zijn veiligheidsdiensten ruimere bevoegdheden geven 'op technologisch vlak'. 

  De Franse politie wordt de komende twee jaar met 5.000 agenten uitgebreid. Er worden ook 1.000 douaniers aangeworven.

   

   

  De wet op de noodtoestand dateert van 1955 en past niet in de strijd die Franrkijk nu voert. Hollande heeft ruimere bevoegdheden nodig op 'technologisch gebied'.
 • 'Aanslagen gepland in Syrië en georganiseerd in België'

  De aanslagen in Parijs zijn 'bedacht en gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd met behulp van Franse medeplichtigen'. Dat heeft de Franse president François Hollande maandag verklaard.

  Hollande zei ook dat de internationale gemeenschap te erg verdeeld is over het conflict in Syrië, dat er meer aanvallen nodig zijn tegen IS-doelwitten in Syrië.

  'De aanslagen zijn een geweldpleging tegen ons land, onze waarden, onze jeugd en onze levensstijl', aldus Hollande. De president benadrukte echter ook dat Frankrijk het land van de vrijheid en de mensenrechten is, en overeind zal blijven. 'Onze democratie heeft veel ergere vijanden overwonnen dan deze afschuwelijke moordenaars.'

  De Franse president François Hollande. ©EPA

 • Hollande wil zitting VN-veiligheidsraad voor strijd tegen IS

  De Franse president François Hollande wil na de terreuraanslagen in Parijs een resolutie door de VN-Veiligheidsraad tegen terrorisme.

  De noodzakelijke vernietiging van IS is een opdracht voor de internationale gemeenschap, zo zei Hollande bij een zitting van de verenigde kamers in Versailles. Bij zijn toespraak zei hij ook dat Frankrijk de luchtaanvallen op IS in Syrië zal opdrijven.

 • CIA verwacht nog meer aanslagen

  John Brennan, hoofd van de Amerikaanse geheime dienst CIA, meent dat de aanslagen in Parijs geen eenmalige actie waren van IS.

  'Frankrijk en Europa moeten zich voorbereiden op nieuwe aanslagen', zei eerder op de dag ook de Franse premier Manuel Valls.

 • Obama wil 'geen boots on the ground'

  Grondtroepen inzetten tegen terreurgroep IS zou een vergissing zijn, zei de Amerikaanse president Barack Obama op de G20 in Antalya.

  ©EPA

  Obama riep de staatsleiders ook op gastvrij te blijven voor vluchtelingen, die vaak zelf op de vlucht slaan voor terroristen.

  De VS en Frankrijk hebben een nieuw akkoord gesloten voor het uitwisselen van inlichtingen. Ons land gaat dan weer beter samenwerken met de Britse inlichtingendiensten. Premier Charles Michel belde daarover met zijn Britse collega David Cameron. Die laatste nam het initiatief.

  Hun gesprek ging over de 'passenger name records' (PNR), de gegevens van internationale trein- en vliegtuigpassagiers. Die moeten door de betrokken maatschappijen aan de Europese lidstaten worden doorgegeven, vinden Brussel en Londen. 'Groot-Brittannië en België zijn bondgenoten om het PNR-systeem zo snel mogelijk door het Europees Parlement goedgekeurd te krijgen.'

  De Britse premier kondigde op de G20 aan dat de Britse geheime diensten extra middelen krijgen. De diensten worden uitgebreid met 1.900 extra banen.

 • Noorwegen stelt ontwapening politie uit

  De 6.000 Noorse politieagenten dragen normaal gezien geen wapen aan de riem. In november 2014 kregen ze daar tijdelijk de toelating voor, toen de inlichtingendienst het alarmniveau verhoogde. Er bestond immers een dreiging van aanslagen op de ordediensten.

  Eind oktober is dat dreigingsniveau weer omlaag bijgesteld. Daardoor moesten de agenten vanaf morgen hun wapens weer in hun voertuigen bewaren. Maar de aanslagen in Parijs stellen die beslissing nu uit tot 1 december, ook al blijft het dreigingsniveau in Noorwegen onveranderd.

  De Noorse minister van Justitie Anders Anundsen heeft zijn inlichtingendienst gevraagd om het risico te analyseren of leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zich onder de vluchtelingen mengen die het land binnenkomen.

 • Eiffeltoren kleurt 'bleu blanc rouge'

  De Eiffeltoren, die gesloten is voor het publiek, zal vanavond en de komende avonden in de Franse driekleur oplichten.

 • Vijf zelfmoordterroristen geïdentificeerd

  Vier van hen hadden de Franse nationaliteit, en minstens drie van hen zouden in Syrië verbleven hebben.
     
      - Aanslag op concertzaal Bataclan
     
       1) Omar Ismail Mostefai

  De 29-jarige Fransman, geboren in de Parijse voorstad Courcouronnes, werd geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Tussen 2004 en 2010 werd de kleine crimineel acht keer veroordeeld, maar hij belandde nooit achter de tralies. Sinds 2010 staat hij te boek als geradicaliseerd, maar zijn naam dook tot dusver niet op in gerechtelijke terreurdossiers.

  De jihadist, vader van een dochtertje, had geen contact meer met zijn familie. De onderzoekers proberen bevestiging te krijgen van de mediaberichten als zou hij in 2014 in Syrië hebben verbleven. Zeven van zijn naasten verbleven maandag in voorhechtenis.
     
       2) Samy Animour

  28-jarige Parijzenaar. Hij stond op de radar van de Franse antiterreurdiensten sinds hij in oktober 2012 in beschuldiging werd gesteld omdat hij vergeefs had geprobeerd naar Jemen af te reizen. In de herfst van 2013 werd een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

  Volgens zijn familie vertrok hij in die periode naar Syrië, waar hij in de zomer van 2014 nog steeds verbleef. De vraag luidt hoe hij naar Frankrijk is kunnen terugkeren zonder argwaan te wekken. Drie van zijn naasten zitten in voorlopige hechtenis.
     
       
      - Schietpartijen en explosies in uitgaansbuurt
     
       3) Brahim Abdeslam

  De 31-jarige Abdeslam is een Fransman die in Molenbeek verbleef. Hij bracht zichzelf tot ontploffing voor restaurant Comptoir Voltaire.

  Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil. Hij zou contacten hebben gehad met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de mislukte terreuraanslag tegen de Belgische politie in januari van dit jaar. Abaaoud wordt in de media ook in verband gebracht met de aanslagen van vrijdag in Parijs.

  Twee broers van Abdeslam zitten ook in het vizier van de onderzoekers. Mohamed werd zaterdag in Molenbeek opgepakt, maar is intussen vrijgelaten. Oud-burgemeester Philippe Moureaux bevestigde maandag dat Mohamed tot voor enkele dagen voor de dienst vreemdelingen van de Brusselse gemeente werkte.

  Naar Brahims andere broer, Salah, wordt intussen met man en macht gezocht. Tegen hem is een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Maandag deed de politie nog een grootscheepse, maar vergeefse zoekactie naar Salah in Molenbeek.

  Salah huurde de zwarte Polo, eveneens ingeschreven in België, die is teruggevonden nabij concertzaal Bataclan.
       
      - Zelfmoordacties nabij Stade de France
     
       4) Bilal Hafdi

  De 20-jarige Fransman woonde in België en blies zichzelf op nabij Stade de France. Ook hij zou volgens bronnen bij het onderzoek in Syrië verbleven hebben.
     
       5) Ahmad al Mohammad

  De 25-jarige Ahmad al Mohammad uit de Syrische stad Idlib zou zich eveneens opgeblazen hebben in de buurt van het voetbalstadion in Parijs. Daar werd althans een Syrisch paspoort op zijn naam teruggevonden. Onderzoekers proberen nog steeds te achterhalen of het paspoort echt is.

  De Franse autoriteiten bevestigden wel dat de vingerafdrukken van de aanvaller stroken met die van een man die in oktober als vluchteling aankwam op het Griekse eiland Leros.

 • Link met terroristencel Verviers niet zeker

  Het Belgisch gerecht heeft nog geen aanwijzingen dat de 28-jarige Abdelhamid Abaaoud mee achter het bloedbad in Parijs zou schuilgaan. Er is dus op dit moment nog geen link met de in januari ontmantelde terreurcel in Verviers, waar Abaaoud wel bij betrokken was.

  Het klopt dat Abaaoud één van de daders van Parijs kende uit zijn crimineel verleden, maar meer niet. De speurders onderzoeken elk spoor en mogelijke link, maar het verwondert hen niet dat de twee terroristen elkaar kenden uit Molenbeek. 

 • Ook Italiaanse politie zoekt verdachte

  In het noorden van Italië is de politie op zoek naar een zwarte Seat - met nummerplaat GUT 18053 -, die in verband wordt gebracht met de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

  Aan boord van de wagen zou een 32-jarige Fransman zijn van wie de Franse autoriteiten vermoeden dat hij een van de daders van de aanslagen kan zijn.

 • Turkije waarschuwde Frankrijk

  Een Turkse regeringsbron zegt dat zijn land Frankrijk tot twee keer toe heeft gewaarschuwd voor één van de daders van de aanslagen in Parijs.

  Turkije tipte Frankrijk over Omar Ismael Mostefaï eind vorig jaar en in juni van dit jaar. Mostefaï schoot vrijdag tientallen mensen dood in de concertzaal Bataclan.

  Volgens Turkije informeerde Frankrijk pas na de aanslagen van vrijdag naar Mostefaï.

 • Migrant opgepakt met dezelfde naam als terrorist in Parijs

  De Servische politie heeft een migrant aangehouden die in het bezit was van een Syrisch paspoort op naam van Aham al Mohammad. Dat is dezelfde naam op het Syrische paspoort dat werd gevonden nabij het lichaam van één van de zelfdmoordterroristen aan het Stade de France in Parijs. Dat zegt de krant Blic.

  Op 3 oktober werd op het Griekse eiland Leros een vluchteling geregistreerd die in het bezit was van een paspoort met de naam Aham al Mohammad. Hij diende een asielaanvraag in in Servië, in het opvangcentrum van Presevo. Hij is later wel in Kroatië gesignaleerd, maar later verdween hij daar van de radar.

  De krant Blic acht het zeer waarschijnlijk dat de twee mannen afzonderlijk valse Syrische paspoorten kochten bij eenzelfde vervalser in Turkije.

 • Man in de boeien die aanslagen voorspelde

  Na de terreuraanslagen in Parijs heeft de Duitse politie een 39-jarige Algerijn opgepakt in Arnsberg, Saüerland. De man zou enkele dagen geleden in een onderkomen voor vluchtelingen tegen medebewoners uit Syrië gezegd hebben wat in Parijs stond te gebeuren.

  Dat zei een woordvoerder van het parket maandag.

  Het parket onderzoekt nu of de man daadwerkelijk op de hoogte was van de geplande aanslagen. Hij zit in voorarrest wegens 'het niet aangeven van een misdaad'.

 • Vrees voor aanslag in België door voortvluchtige terrorist

  Het gerecht en onze veiligheidsdiensten vrezen voor een aanslag in ons land, vernam De Tijd. De voortvluchtige Salah Abdeslam is immers niet gevonden bij de grote actie in Molenbeek vandaag. En dat is bijzonder verontrustend. Want hij zou deelgenomen hebben aan het bloedbad in Parijs, waar zijn broer, Brahim Abdeslam, zichzelf opblies in de straten van de Franse hoofdstad. En het gerecht weet dat hij terugkeerde naar ons land, maar spijtig genoeg is hij zaterdag niet tegengehouden tijdens een grenscontrole. De klopjacht gaat dus volop voort.

  Intussen zijn vijf van de zeven verdachten die dit weekend in ons land waren opgepakt, terug vrijgelaten. Onder hen, een broer van Salah Abdeslam, die een alibi had voor vrijdagavond. Twee verdachten zijn wel aangehouden door de onderzoeksrechter voor deelname aan een terroristische aanslag en lidmaatschap van een terroristische groep.

 • Beelden van voortvluchtige verdachte

  Sky News heeft beelden vrijgegeven van de voortvluchtige verdachte Abdeslam Salah. Hij werd vrijdag, de dag van de aanslagen, gefilmd in Parijs.

  Salah wordt verdacht van deelgenomen te hebben aan de aanslagen in Parijs. Hij wordt door politie gezocht in het Brusselse.

 • Comité I legt Belgische inlichtingendiensten op de rooster

  Het Comité I, dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, gaat de werking van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV onder de loep nemen. Dat bevestigt het Comité I aan het magazine MO*.

  Vraag is of de Belgische veiligheidsdiensten de aanslagen hadden moeten zien aankomen? Over welke informatie beschikten de federale en lokale politie, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD)?

  Het Comité I neemt zelf het initiatief voor het onderzoek. In principe kunnen ook de ministers van Justitie en Defensie, of de voorzitter van de begeleidingscommissie van het Comité I, een onderzoek laten opstarten.

 • Geen rugzakken in 't Kuipke en Koning Boudewijnstadion

  Tijdens de 75ste editie van de Zesdaagse van Gent, die morgen van start gaat in 't Kuipke, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. De organisatoren vragen om geen rugzakken of reistassen mee te nemen.

  Ook wie morgenavond in het Koning Boudewijnstadion naar België-Spanje gaat kijken, wordt gevraagd  rugzakken en tassen thuis te laten.

 • Franse film over terroristen opnieuw uitgesteld

  Na de terreuraanslagen van Parijs komt de thriller 'Made in France' voorlopig niet in de cinema. De voor woensdag geplande première wordt andermaal uitgesteld, meldt filmdistributeur Pretty Pictures.

  De film van de Franse regisseur Nicolas Boukhrief (52) gaat volgens Hollywood Reporter over een moslimjournalist, die infiltreert in een islamistische terreurcel, om informatie te achterhalen over een geplande terreuraanslag in Parijs.

  De thriller zou oorspronkelijk al begin dit jaar uitkomen, maar na de aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in jauari werd de première (een eerste keer) uitgesteld.

  In de VS stelt de zender CBS afleveringen van de topserie 'NCIS: Los Angeles' en 'Supergirl' uit. Bij 'NCIS' gaat het om een vermist meisje, dat ervan verdacht wordt zich bij een terrurorganisatie te hebben aangesloten. 'Supergirl' moet de fictieve stad National City van een reeks bomaanslagen redden. Beide afleveringen worden nog wel uitgezonden, maar later op het jaar.

  Ook op de Duitse televisie waren er programmawijzigingen. Zo verving RTL II zaterdagavond de oorlogsfilm 'Jarhead' door het bergklimmersdrama 'Vertical Limit' en in aansluiting werd de Irak-thriller 'Green Zone' vervangen door de haaienhorror van 'The Reef'.

 • KU Leuven laat geen studenten meer naar Parijs vertrekken

  De KU Leuven laat omwille van veiligheidsredenen tot nader order geen studenten meer naar Parijs vertrekken. Dat meldt vice-rector Studentenbeleid Rik Gosselink. 'We weten nog niet wanneer we de maatregel zullen herzien.'

  Het gaat enerzijds om studenten die zouden vertrekken in het kader van het Erasmus-uitwisselingsproject met andere universiteiten en anderzijds om een groep van 40 andere studenten die dit weekend in de Franse hoofdstad zouden deelnemen aan een conferentie van Unesco.

  De zowat 40 Leuvense Erasmusstudenten die nu in Parijs studeren, kunnen er blijven als ze willen, maar hebben wel een aantal instructies gekregen op vlak van veiligheid.

  'Er zijn geen andere steden waarvoor we dergelijke maatregel overwegen. Terroristen kunnen in de praktijk immers overal toeslaan', zegt Gosselink.

 • Verijdelde aanslagen komen aan de oppervlakte

  De Turkse geheime dienst MIT heeft op hetzelfde moment als de aanslagen in Parijs terreuraanvallen in Ankara en Istanbul verijdeld.

  De plannen kwamen na de arrestatie van de Britse staatsburger en vermoedelijke IS-aanhanger Aine D. aan het licht. Dat schrijft de aan de regeringspartij AKP gelinkte krant Sabah. D. had de opdracht IS-cellen in Turkije voor aanslagen te mobiliseren. Wanneer en waar D. werd gearresteerd, is niet duidelijk.

  De Britse krant The Guardian meldt dat voor de Winterspelen van vorig jaar in Sochi vrouwelijke terroristen werden geklist. Ze verstopten explosieven in handcrème om die op een vliegtuig te krijgen. Bron van de krant is de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Oleg Syromolotov. De vrouwen zitten volgens achter de tralies in Oostenrijk en Frankrijk.

  Eerder werd al duidelijjk dat ook op Brits grondgebied verschillende aanslagen zijn verijdeld. Het afgelopen half jaar zijn er 'zeven aanslagen' vermeden, zo vernam het persagentschap Reuters in de entourage van de Britse premier David Cameron. 

 • Politieactie in Molenbeek afgelopen

  De antiterreuractie in de Rue Delaunoy 47 in Molenbeek is afgelopen. Er zijn geen arrestaties bij uitgevoerd. Dat stelt persagentschap Belga ter plekke vast. 

  Molenbeek, politie bij de Delaunoystraat. ©BELGA

 • Amerikaanse staten willen geen Syriërs meer opvangen

  Alabama en Michigan hebben laten weten dat ze geen Syrische vluchtelingen meer opvangen. De Republikeinse gouverneurs van de twee staten hopen daarmee aanslagen zoals in Parijs te voorkomen.

  'Na de terroristische aanslagen tegen onschuldige burgers in Parijs goed te hebben afgewogen zal ik mij verzetten tegen het overbrengen van Syrische vluchtelingen naar Alabama', zegt Robert Bentley, gouverneur van de zuidelijke staat Alabama. 'Ik zal niet medeplichtig zijn aan een beleid dat de burgers van Alabama in gevaar brengt.'

  Michigan kent een belangrijke gemeenschap van mensen afkomstig uit het Midden-Oosten. Gouverneur Rick Snyder benadrukt dat de aanslagen 'gepleegd zijn door extremisten' en dat ze niet de 'vreedzame houding van de mensen uit het Midden-Oosten' weerspiegelen. Snyder schort de opvang van Syrische vluchtelingen niettemin op.

  Dichter bij huis greep Polen de aanslagen al aan om vluchtelingen te weigeren. Duitsland had de EU-landen nochtans opgeroepen geen verbanden te leggen tussen de strijd tegen het terrorisme en de vluchtelingencrisis.

 • '23 aanhoudingen tijdens 168 huiszoekingen'

  De Franse politie heeft de afgelopen nacht 23 mensen opgepakt tijdens 168 huiszoekingen. Dat maakte het  Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Tegelijk zijn 104 mensen onder de 'speciale aandacht' van de veiligheidsdiensten geplaatst. 

  'Dit is ook slechts het begin', aldus Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. 'We gebruiken alle mogelijkheden die de noodtoestand ons verschaft. Het gaat onder meer om administratieve aanhoudingen voor 24 uur. Dat moet onze politie toelaten de gepaste interventie te doen tegen jihadisten en geradicaliseerden.' 

  Ondertussen roept Nicolas Sarkozy, de Franse rechtse oppositieleider en ex-president, op om de 11.500 personen bij wie gevreesd wordt voor radicalisering, onder elektronisch toezicht te plaatsen. 

   

  De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. ©Photo News

 • Broer van terrorist(en) vrijgelaten

  Mohamed Abdeslam, de broer van één terrorist en een vermoedelijk andere dader, is in Brussel vrijgelaten en niet in verdenking gesteld, zegt zijn advocate Nathalie Gallant. Mohamed is de broer van Brahim, die zich vrijdag opblies voor het restaurant 'Comptoir Voltaire' aan de Boulevard Voltaire. Zijn andere broer is de voortvluchtige Salah, naar wie de Belgische politie volop zoekt in Molenbeek.

  Mohamed was zaterdag opgepakt nadat zijn broers in verband werden gebracht met de aanslagen, maar had volgens zijn advocate een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond en kon dus niet aanwezig geweest zijn in Parijs. 'Hij heeft niets te maken met de aanslagen', zegt advocate Gallant.

  De gewezen Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux zegt dat Mohamed in het verleden heeft gewerkt op verschillende afdelingen binnen het gemeentebestuur. Hij kwam zelfs terecht op het kabinet van Moureaux, die tussen 1992 en 2012 burgemeester was. Daar werkte Abdeslam als dactylograaf. Voordien werkte hij op de Dienst Demografie van de administratie.

  Na de doortocht van Abdeslam op het kabinet-Moureaux ging hij aan de slag op de Dienst Vreemdelingenzaken van de gemeente. 'Die houdt zich onder meer bezig met regularisatiedossiers', zegt Moureaux. 'Abdeslam werkte tot voor een paar dagen op die dienst'.

 • Politieactie Molenbeek nog altijd bezig

  De politieactie in de Delaunoystraat in Molenbeek, in verband met de aanslagen in Parijs, is nog steeds aan de gang. Even voor 13 uur was er een kleine ontploffing te horen.

  Het parket bevestigde aan het persagentschap Belga dat de politie naar de voortvluchtige Salah Abdeslam zoekt. Zijn broer Mohamed werd zaterdag opgepakt en ondertussen weer vrijgelaten. 

  De derde broer Abdeslam, Brahim, blies zich vrijdag op in Parijs.

  De drie broers woonden in Molenbeek.

  Speciale eenheid in de Delaunoystraat in Molenbeek. ©BELGA

 • IS dreigt met aanslag in Washington

  IS heeft een videoboodschap verspreid, waarin het alle landen waarschuwt die actief zijn met luchtaanvallen en andere militaire acties in Syrië. Met name de VS en hoofdstad Washington worden bedreigd.

 • Parijs beperkt klimaatconferentie tot kerngesprekken

  De grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs gaat, ondanks de aanslagen, gewoon door. Dat liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zaterdag al weten. Op de VN-conferentie, van 30 november tot 11 december, worden meer dan honderd staats- en regeringsleiders en tienduizenden deelnemers verwacht.

  Maar de Franse premier Manuel Valls, verklaarde zopas dat de conferentie wordt beperkt tot de kerndebatten. De geplande concerten en andere festiviteiten worden geannuleerd.

  De klimaatactivisten bezinnen zich later vandaag over hun geplande optocht op 29 november, aan de vooravond van de conferentie. Zij willen met 200.000 druk zetten op de regeringsleiders om de broeikasgassen aan banden te leggen. De mainstream organisaties lieten al weten dat ze een verbod op optochten zullen naleven. 

 • 12 uur: minuut stilte

  Overal in Europa is om 12 uur een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de 129 slachtoffers die er vrijdag vielen bij de aanslagen in Parijs. De Europese staatshoofden en regeringsleiders hadden daar zaterdag toe opgeroepen. Ook op verschillende plaatsen in ons land is een minuut stilte in acht genomen. 

 • Verdachte gearresteerd

  Aan de Rue Delaunoy 47 in Molenbeek is al sinds half elf een antiterreuroperatie aan de gang. Die zou nu als resultaat hebben dat er een verdachte gearresteerd is. Het parket stelt evenwel dat het niet gaat om Abdeslam Salah, de voortvluchtige dader.  

  De Rue Delaunoy. ©Mediafin

  De operatie ging van start rond half elf, waarna de Rue Delaunoy al snel werd afgesloten door een heuse politiemacht. Volgens verscheidene media probeerde de politie contact te leggen met een persoon binnen, met de vraag om de gordijnen te openen en de handen te laten zien. Er kwam ook een rookbommetje aan te pas en twee agenten klommen richting het dak. Op een bepaald moment werd een persoon weggeleid richting een auto, maar het is onduidelijk of dat om Salah ging. Rond half elf vroeg de politie de pers ook geen livebeelden meer te verspreiden 'in het belang van ieders veiligheid'. 

  Interventie in Molenbeek. ©EPA

  Ook in hartje Brussel was er de nodige nervositeit, met een bomalarm. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene bevestigde dat er een veiligheidsperimeter werd ingesteld rond de Josef II-straat en de Tweekerkenstraat. Daar bevindt zich een verdachte wagen met  Franse nummerplaat. De robot van DOVO is bezig met de verdachte wagen te controleren. 

 • Bomalarm in Brussel

  In het centrum van Brussel is maandagvoormiddag een bomalarm afgekondigd. De politie Brussel-Hoofdstad Elsene bevestigt dat er een veiligheidszone is ingesteld rond de Josef II-straat en de Tweekerkenstraat, een zijstraat van de Wetstraat. 

  Ook Peter Spiegel, Brussel-correspondent voor de Financial Times, is in de buurt en tweet enkele foto's over hoe DOVO met een robot de verdachte wagen controleert. Er werden geen explosieven gevonden, zo stelt Belga ter plaatse vast. 

 • VK: '7 aanslagen verijdeld dit jaar'

  Het Verenigd Koninkrijk neemt extra veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Parijs. De Britse premier David Cameron gaat er duidelijk van uit dat de strijd met de terreurgroep Islamitische Staat (IS) er een wordt van lange adem. 

  Zo komen er 1.900 nieuwe krachten bij de veiligheidsdiensten. Zij worden verdeeld over MI5, dat zich bezighoudt met de binnenlandse veiligheid, MI6, dat de buitenlandse operaties overziet, en GCHQ, dat de communicatie monitort. De totale 'mancount' bij die diensten klokt op die manier af op 12.700. Cameron deed de aankondiging in de marge van de G20-top, waar de 20 rijkste landen aanschuiven, in het Turkse Antalya. 

  Op die top heeft Cameron ook contact gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Na een onderhoud van een uur zou Poetin meer bereidheid getoond hebben om Islamitische Staat (IS) te bevechten in Syrië. Rusland sloot zich nog maar recent aan bij de luchtaanvallen en lang waren er twijfels of die effectief tegen de terreurgroep gericht waren.  

  Over de aanslagen in Parijs zei Cameron nog dat ze evengoed in het Verenigd Koninkrijk hadden kunnen plaatsvinden. Het persagentschap Reuters vernam uit Britse regeringskringen dat in het laatste half jaar al zeven aanslagen verijdeld zijn. 

 • Prince stelt Europese tournee uit

  Prince stelt zijn solotournee 'Piano and a microphone' in elf Europese landen uit. De popster werd in december onder meer in Brussel en Parijs verwacht.

  Eerder annuleerden onder meer Foo Fighters en U2 Europese concerten naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

 • Twee nieuwe zelfmoordterroristen geïdentificeerd

  Het Franse parket meldt dat er twee nieuwe zelfmoordterroristen geïdentifceerd zijn. Eén van hen heeft een Syrisch paspoort en is in oktober gecontroleerd geweest in Griekenland.

  De andere, Samy Amimour, is een 28-jarige Fransman uit de voorsteden van Parijs. Hij stond sinds 2012 bekend bij de antiterrorismecel van de Franse justitie. Tegen Amimour stond sinds 2013 een internationaal aanhoudingsbevel uit

  Vijf van de zeven daders zijn nu in kaart gebracht. De andere drie zijn stuk voor stuk Fransen die in het Brusselse verbleven:

  • Bilal Hadfi (20), één van de zelfmoordterroristen aan het Stade de France
  • Omar Ismael Mostefaï (29), één van de drie daders in de concertzaal Bataclan
  • Brahim Abdeslam (31), die zich opblies voor een café aan de Boulevard Voltaire. 

  Brahim is de broer van Salah Abdeslam, de enige overlevende dader waarnaar een klopjacht aan de gang is

 • Nieuwe antiterreuractie in Molenbeek

  Volgens de RTBF is er een nieuwe antiterreuractie aan de gang in Molenbeek, in de Rue Delaunoy ter hoogte van numero 47. De politie vraagt een man die binnen zit naar buiten te komen of alleszins de gordijnen te openen, aldus verscheidene media. TV Brussel, dat ter plaatse is, meldt dat er via een luidspreker onderhandeld wordt met een zekere 'Mohamed'. Van een schietpartij, zoals eerder gemeld, blijkt geen sprake.

  De Rue Delaunoy in Molenbeek. ©Mediafin

   

 • 'Eén van de daders stond al te boek als terrorist'

  Opmerkelijk breaking news bij persbureau AFP: één van de daders van de terreuraanslagen zou in het verleden al aangeklaagd zijn voor terrorisme, zegt de openbaar aanklager. Als dat klopt, kunnen er zeker ernstige vragen gesteld worden over de veiligheidsdiensten. 

 • Michel: 'Haatpredikers moeten verder worden bestreden'

  Het sluiten van problematische moskees is een mogelijkheid, zo zei premier Charles Michel in een gesprek met RTL. 'Ik denk dat de haatpredikers moeten worden bestreden. We moeten al diegenen bestrijden die mensen beschermen die oproepen tot geweld en radicalisme. Ik herinner eraan dat deze regering de eerste was om extremistische religieuze predikers uit te wijzen of te verhinderen dat ze op ons grondgebied komen. We moeten nog meer doen en verder gaan in die richting.'

  'Een nulrisico bestaat niet en we moeten voorzichtig en waakzaam zijn', zegt premier Charles Michel, maar we moeten proberen 'zo normaal mogelijk verder te leven'. Dat zei hij maandagochtend op Bel RTL.  Gevraagd naar de mogelijkheid van aanslagen in ons land, zei premier Michel dat we 'klaar moeten zijn voor alle hypotheses'.

  Tragedies zoals die van vrijdagavond in Parijs 'kunnen overal in Europa plaatsvinden, ook in België'. Het bewijst volgens hem dat Europa 'in een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis is beland, een hoofdstuk waarin de strijd tegen de terreur een prioriteit is geworden'. Premier Michel heeft intussen aan de veiligheidsdiensten gevraagd een draaiboek met alle mogelijke scenario's op te stellen 'om klaar te zijn voor elke mogelijke situatie'.

  Michel werd ook gevraagd naar de inzet van mogelijke grondtroepen in Syrië. Daarover moet volgens hem verder gedebatteerd worden, maar België is volgens hem alvast 'solidair in de vastberadenheid om IS uit te roeien'. Zelf pleit hij niet voor 'boots on the ground', maar verwijst hij wel naar het feit dat onze militairen ter beschikking staan, bijvoorbeeld door de inzet van het fregat Leopold I in de Perzische Golf. 

  (belga) 

 • 'Schaf de Senaat af en investeer budget in Staatsveiligheid'

  De Senaat, het zal nooit onze populairste instelling worden. In de nasleep van de aanslagen in Parijs en de link naar België stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een gesprek met Gazet van Antwerpen voor af de Senaat helemaal af te schaffen:

  Als ik vaststel dat de eerste plenaire zitting van de Senaat wordt vervangen door een receptie voor Charles Aznavour, dan zeg ik: schaf die Senaat af en investeert dat budget in de versterking van onze Staatsveiligheid
  Bart De Wever
  N-VA-voorzitter

 • Files op E17 door grenscontroles

  Er staat om 8.30 uur een file van een zestal kilometer op de E17, van de grenspost in Rekkem tot aan het knooppunt in Aalbeke. De wegpolitie bevestigt dat dat het gevolg is van de inwaartse en uitwaartse controles aan de grens met Frankrijk. Dat is een van de maatregelen die de Franse president François Hollande nam na de reeks aanslagen in Parijs vorige vrijdag.

  'Tot zondagavond zagen we daar geen probleem. Toen werd het wel drukker en was er vertraagd verkeer over een lengte van ongeveer een kilometer', aldus Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Er staat nu vijf tot zes kilometer stilstaand verkeer om Frankrijk binnen te rijden.'

  Frankrijk heeft zijn controleactiviteiten aan de E17 opgedreven. Zaterdag waren er enkel controles voor wie van Frankrijk naar België wou rijden. Nu worden controles uitgevoerd voor wie richting Rijsel rijdt. Op de E40 is er op dit moment geen hinder aan de grensovergang in Adinkerke. (Belga)

 • Wereldpers vernietigend

  Nu Molenbeek voor de vierde keer in 18 maanden opduikt in een terreurdossier is de wereldpers vernietigend voor Molenbeek en het hele Brusselse Gewest bij uitbreiding. De Brusselcorrespondent van de Financial Times vraagt zich op Twitter het volgende af: 

  Nog in de FT worden vragen gesteld bij de zes politiezones in Brussel, een stad met een miljoen inwoners. Verder in het stuk wordt ons land 'the failed state at our border genoemd', door een buitenlandse official.

  In The Telegraph wordt onomwonden gezegd dat de overheid de controle kwijt is in Molenbeek.

  Bij Bloomberg wordt Brussel genoemd als het 'hart van de Europese terreur'.

  Een zelfde strekking bij Politico Europe: Waarom België een hotspot voor terreur is.

 • Valls: 'Meer aanslagen op komst'

  De Franse premier Manuel Valls bevestigt dat er in de nacht van zondag op maandag op weer antiterreuroperaties zijn uitgevoerd op verschillende plaatsen in Frankrijk. 'We maken gebruik van de mogelijkheden die de noodtoestand ons biedt', stelde hij op RTL. 'Dat betekent dat we een interventie kunnen uitvoeren tegen iedereen die geradicaliseerd is of jihadist is.' 

  Volgens Valls mag Frankrijk niet op zijn lauweren rusten. 'In de komende dagen kan terreur opnieuw toeslaan, zowel hier in Frankrijk als in Europa. We hebben er weet van dat nog meer aanslagen voorbereid worden in Frankrijk, maar ook in heel Europa'. 

   

  Manuel Valls in gesprek met familieleden van slachtoffers. ©REUTERS

 • Frankrijk in de ban van nachtelijke raids

  Verscheidene Franse media berichten dat de Franse politie in de nacht van zondag op maandag alweer enkele antiterreuroperaties heeft uitgevoerd. Die vonden plaats in Toulouse, Grenoble, de Parijse voorstad Bobigny en Jeumont. Jeumont ligt in het noorden, net naast de Belgische grens. 

  Vooral de operatie in Bobigny zou rechtstreeks verband houden met de aanslagen in Parijs op vrijdag. De andere operaties zouden een meer preventief, administratief karakter hebben en uitgevoerd zijn in het kader van de noodtoestand. In Toulouse vond de operatie in de plaats in de regio waar Mohamed Merah woonde, de 23-jarige Fransman die in maart 2012 7 mensen om het leven bracht bij een aanslag.

  In Grenoble bericht de plaatselijke krant La Dauphiné Libéré dat er 15 huiszoekingen zijn gebeurd, met ongeveer een zestal arrestaties. In Jeumont hebben dan weer een vijftigtal combi's de stad uitgekamd. Het is onduidelijk of er bij een van de operaties een spoor is gevonden van de nog op de vlucht zijnde Salah Abdeslam. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud