Aarde teert vanaf dinsdag op reserves

©BELGA

Dinsdag 19 augustus overschrijden we de draagkracht van de aarde voor dit jaar. Dat betekent dat we meer verbruikt hebben dan wat de aarde in één jaar kan produceren. De dag waarop dat gebeurt, de zogenaamde Earth Overshoot Day, valt elk jaar vroeger, zegt de natuurbehoudorganisatie WWF.

'Vanaf morgen, en tot aan het einde van het jaar zal de mens weer aan het kapitaal van de planeet moeten knabbelen om aan zijn behoeften te voldoen. De mensheid leeft dus boven haar stand. De twee grootste gevolgen daarvan zijn de dramatische achteruitgang van de biodiversiteit en de klimaatverandering', zegt het WWF.

'In 1961 hadden we nog voldoende aan drie vierde van de regeneratieve capaciteit van de aarde om alles te produceren wat we in een jaar consumeren. Sinds begin jaren 70 werd een kritische drempel overschreden. Sinds toen overstijgt de consumptie van de mens de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. In 2000 lag Earth Overshoot Day nog op 1 oktober. Vandaag, bijna 15 jaar later, is ons jaarlijks krediet anderhalve maand vroeger op', zegt de organisatie.

Het WWF pleit voor een massale heroriëntatie van de huidige energie-investeringen naar duurzame energie. In 2013 ging nog steeds 1.900 miljard dollar per jaar naar subsidies voor fossiele brandstoffen. Alleen al door dat geld weg te halen bij fossiele brandstoffen zouden we de CO2-emissies met 13 procent kunnen verminderen, waardoor ook onze ecologische voetafdruk zou verkleinen, zegt het WWF.

De organisatie roept de nieuwe federale regering op om de energietransitie in te schrijven in haar agenda. Onze politiek verantwoordelijken moeten een stabiel kader creëren om deze transitie op lange termijn in te plannen en te realiseren. 'De investering in hernieuwbare energie is de sleutel om deze noodzakelijke energietransitie te realiseren in onze samenleving', zegt Geert Lejeune, directeur conservatie van het WWF.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud