Advertentie
netto

'Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten'

Oxfam betoogde vorig jaar voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie tegen het ontlopen van belastingen door multinationals. ©EPA

De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest, zegt Oxfam. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden.

Aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos toont Oxfam in een rapport aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar bezaten. De armste helft van de bevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar.

Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren.
Oxfam

De gegevens maken duidelijk dat de ongelijkheid blijft toenemen. Een jaar eerder waren het nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft. 'Ongebreidelde groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren', waarschuwt Oxfam. 'Het verhoogt de criminaliteit en onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven', zegt de ngo.

Oxfam baseert zich in zijn rapport op de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de Europese Centrale Bank zijn verwerkt.

Volgens Oxfam verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken. De organisatie bekritiseert ook de neiging van bedrijven om de winsten van hun aandeelhouders te maximaliseren. In het Verenigd Koninkrijk ging bijvoorbeeld in 1970 10 procent van de opbrengsten naar de aandeelhouders, terwijl dat vandaag 70 procent is.

Oxfam roept regeringen op samen te werken, in plaats van elkaar te beconcurreren, om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen, en het milieu te beschermen. Ze moeten technologie aanwenden om de ongelijkheid te verhinderen, en de onbetaalde zorgtaken van vrouwen meten beter erkend worden, besluit het rapport.

België

In ons land bezit de rijkste 10 procent (ruim 1 miljoen personen) ongeveer 1.043 miljard euro of bijna de helft van het Belgische vermogen. Anderzijds bezit de minst vermogende helft, 5,5 miljoen mensen, maar 8,8 procent daarvan, goed voor 208 miljard euro.

Albert Frère, in zijn eentje goed voor 6,2 miljard euro, bezit meer dan de 2 miljoen minst vermogende Belgen samen.

De ongelijkheid is hier wel minder groot dan in de rest van de eurozone: uit onderzoek van de Europese Centrale Bank bleek onlangs dat de rijkste 10 procent Europeanen 51,2 procent van de totale rijkdom bezit, terwijl op globaal niveau 1 procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen samen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud