Advertentie
Advertentie

Afluisterschandaal bedreigt vrijhandelsdebat

De Duitse kanselier, Angela Merkel (Foto: EPA). ©EPA

Het mogelijk afluisteren van Merkels privémobieltje door de Amerikaanse geheime dienst NSA dreigt verstrekkende gevolgen te hebben. De Duitse sociaaldemocraten, waaronder Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, zetten de vrijhandelsgesprekken met de Verenigde Staten op de helling.

Het weekblad Der Spiegel kwam gisteren met ophefmakende informatie over nieuwe afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. De dienst, die al lang onder vuur ligt door documenten gelekt door NSA-klokkenluider Edward Snowden, zou het privémobieltje van bondskanselier Angela Merkel hebben afgeluisterd. Het zou gaan om de oude Nokia van Merkel, die ze tot begin dit jaar gebruikte. Sindsdien heeft Merkel een beter beveiligde Blackberry. 

Uit Amerikaanse hoek ontkent men de afluisterpraktijken, maar toch is de zaak in het verkeerde keelgat geschoten bij de Europese leiders, die vandaag en morgen in Brussel elkaar ontmoeten op een Europese Raad. 'Onder vrienden, dan doet men niet aan spionage,' antwoordde Merkel bondig bij haar aankomst op de top, volledig in de lijn van de boodschap die ze gisteren al per telefoon overbracht aan Amerikaans president Obama. 'Volstrekt onaanvaardbaar' en 'een mogelijke vertrouwensbreuk', waren de woorden die ze volgens haar woordvoerder gebruikte. Ook andere Europese leiders geven aan snel uitleg te willen over de feiten. 

Vrijhandelsakkoord

De strafste waarschuwing komt er uit de hoek van de Duitse sociaaldemocraten, die met Martin Schulz ook de voorzitter van het Europees Parlement leveren. Zij stellen dat de vrijhandelsgesprekken die op dit ogenblik lopen met de Verenigde Staten wel eens opgeschort zouden kunnen worden. 'Ik vind dat we de gesprekken moeten onderbreken,' aldus Schulz. 'Er zijn een aantal standaarden waar we beiden aan moeten doen. Anders heeft het geen zin om te praten.'

Vanochtend al riep de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle de Amerikaanse ambassadeur John Emerson op het matje. Op die ontmoeting werd 'het standpunt van de Duitse regering duidelijk gemaakt'. De Duitse politieke wereld reageert erg zenuwachtig, aangezien Angela Merkel bekend staat als een frequent gebruiker van haar privémobieltje. Ze wordt ook wel eens 'Die Handy-Kanzlerin' genoemd. Er zou erg veel diplomatiek verkeer via haar mobieltje  passeren. 

Europese top

De confrontatie tussen Merkel en Obama is de zoveelste clash tussen Europese leiders en hun Amerikaanse tegenhanger deze week over mogelijke afluisterpraktijken van de NSA. Zo hing de Franse president François Hollande aan Obama's lijn na de onthulling dat de NSA eind vorig jaar in een maand ongeveer 70 miljoen telefoongesprekken zou hebben geregistreerd. Ook Nederland werd genoemd in dezelfde zaak, met 1,8 miljoen geregistreerde telefoontjes. Den Haag eiste eveneens uitleg. 

Ook het Europees Parlement voert de druk op de Verenigde Staten op. Gisteren nog stemde het een resolutie waarin het oproept het TFTP-akkoord te schorsen, dat de Verenigde Staten toelaten om het internationale betalingsverkeer in te kijken. Eerder deze week koos de commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement ook al voor een strengere regulering van internetgiganten. Zij mogen gegevens niet langer zomaar doorspelen aan derde landen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud