Alles komt terug, ook Europese onmacht op Lampedusa

©REUTERS

Op het Italiaanse eiland Lampedusa stranden fors meer migranten. Maar een Europese oproep voor solidariteit valt op een koude steen.

De voorbije 24 uur strandden meer dan 2.000 mensen op het Italiaanse eiland Lampedusa na een oversteek met gammele bootjes op de Middellandse Zee. Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 12.900 migranten gearriveerd, drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het goede weer zal die tendens nog versterken.

De essentie

  • In 24 uur kwamen op het Italiaanse eiland Lampedusa zo'n 20 boten aan met in totaal 2.128 vluchtelingen en migranten.
  • De Europese Commissie vraagt aan de lidstaten Italië bij te staan en migranten op te nemen. Tot nu reageerde niemand.
  • Het déjàvugehalte is groot. Zes jaar na de grote migratiecrisis is er nog geen akkoord over een Europees solidariteitsmechanisme.

Lampedusa, het meest zuidelijke eiland van Italië, is de eerste plaats die boten aandoen op weg naar het Europese beloofde land. In oktober 2013 leden twee schepen schipbreuk voor Lampedusa. Dat drama en het Europees geruzie over de opvang van migranten bleef het kleine eiland doorheen de hele vluchtelingencrisis achtervolgen.

Vrijwillige solidariteit

Europees Commissaris voor Migratie Ylva Johansson lanceerde maandag een dringende oproep aan de Europese lidstaten om migranten te laten overkomen vanop het nu al overvolle opvangcentrum in Lampedusa. ‘Als we een enorme hoeveelheid mensen in heel korte tijd zien aankomen, moeten we solidair zijn met Italië. Ik roep de andere lidstaten op te helpen bij de hervestiging’, zei Johansson.

We moeten solidair zijn met Italië. Ik roep de andere lidstaten op te helpen bij de hervestiging.
Ylva Johansson
Europees Commissaris voor Migratie

De Commissie legde intussen contacten met andere lidstaten om te polsen of ze mensen willen opnemen. Zonder succes. ‘Tot nu zei geen enkele lidstaat toe’, zei een woordvoerder van de Commissie dinsdag. De verdeling en hervestiging van vluchtelingen is een soevereine beslissing van elk land. De Commissie speelt alleen een bemiddelingsrol om de EU-landen aan te zetten tot meer solidariteit.

'Dit lost niets op'

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kreeg nog geen vraag van de Europese Commissie. Wel vindt Mahdi dat ‘dergelijke ad-hocrelocaties fundamenteel niets oplossen’. ‘In het huidige systeem is Italië verantwoordelijk voor het registreren en behandelen van de asielaanvraag van deze mensen. Dat dat niet werkt is duidelijk. Het toont de hoge nood aan van een nieuw EU-migratiepact met screening en controle aan de grenzen en met een gedeelde solidariteit tussen de landen.’

Dergelijke ad hoc relocaties lossen fundamenteel niets op
Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel & Migratie

De Europese oproep heeft een hoog dé­jàvugehalte. Zes jaar na de grote migratiecrisis is er nog geen akkoord over een Europees solidariteitsmechanisme. Ook het migratiepact dat Johansson vorig jaar op tafel legde om de Europese verdeeldheid te breken lijkt in de mottenballen gelegd.

Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, pleitte maandag voor een permanent systeem om migranten te verdelen. 'We spreken over aantallen die zeer beheersbaar zijn', zei hij. Volgens de VN-organisatie stierven dit jaar al ruim 500 mensen tijdens hun poging om Europa te bereiken over zee. Eind april kapseisde een schip met 130 mensen aan boord. Alle inzittenden verdronken.

Libië

De overgrote meerderheid van de Afrikaanse migranten die over zee naar Europa reizen, vertrekt uit Libië. Onder druk van weigerachtige lidstaten is Europa steeds meer gaan inzetten op terugkeer van migranten. Het agentschap Frontex ligt daarbij onder vuur, onder meer voor het terugduwen van migranten over de grens met Turkije, de zogenaamde pushbacks, en onlangs ook voor de samenwerking met de Libische kustwacht bij het laten verdrinken van migranten of het onderscheppen van migrantenbootjes, tot in de Maltese wateren.

De Italiaanse krant La Repubblica schreef dinsdag dat de Italiaanse regering pleitte voor een financiële deal met Libië voor de terugname van migranten, zoals Europa in 2016 sloot met Turkije. Dat bericht werd ontkend door het kabinet van premier Mario Draghi. Rome vraagt Europa wel 'meer aandacht voor de situatie in de zuidelijke Middellandse Zee en bereidheid tot financiële hulp aan alle Afrikaanse landen die betrokken zijn bij de migratiestromen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud