Amerikaans begrotingstekort nadert 1.000 miljard dollar

Het Amerikaanse tekort bedraagt bijna 1.000 miljard dollar. ©EPA

De Verenigde Staten sloten het voorbije fiscale jaar af met een tekort van net geen 1.000 miljard dollar.

Dat blijkt uit gegevens die het Amerikaanse ministerie van Financiën van de Verenigde Staten vrijdag bekendmaakte. 

De Amerikaanse begroting ging in het laatste fiscaal jaar, dat eindigde op 30 september, welgeteld 984 miljard dollar in het rood. Het tekort ligt 26 procent hoger dan een jaar eerder en bereikt zo zijn hoogste punt in zeven jaar. Het is al voor het vierde jaar op rij dat het begrotingstekort oploopt. 

Dat komt omdat de Amerikaanse overheid almaar meer geld leent om president Donald Trumps beleid van belastingverlagingen en extra overheidsuitgaven te financieren. Sinds het aantreden van Trump is het tekort al bijna 50 procent gegroeid. 

Orthodox

Het tekort bedraagt nu 4,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Onder Trumps voorganger Barack Obama bedroeg het tekort nog 2,2 procent. Dat bewijst dat de Republikeinse partij onder Trump almaar verder afdrijft van zijn traditionele, orthodoxe begrotingsvisie, die ijverde voor minder uitgaven en lagere tekorten. 

Volgens de Amerikaanse fiscus zal het tekort in 2020 zelfs de kaap van de 1.000 miljard ronden. Dat de kaap van het biljoen vorig jaar niet gehaald werd, is te danken aan de invoertarieven die Trump handelspartners zoals China oplegde. Die maatregelen brachten meer dan 70 miljard dollar in het laatje. 

Volgens minister van Financiën Steve Mnuchin werken de economische plannen van Trump. Maar volgens critici moet de overheid financieel orde op zaken stellen voordat economisch gezien slechtere tijden aanbreken. Dat stelde onlangs nog een economische belangengroep onder leiding van een vroeger staflid van oud-president Bill Clinton.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud