Advertentie

Amerikaans veiligheidspact ontlokt rel met Frankrijk

De Amerikaanse president Joe Biden met een virtuele Britse premier Boris Johnson. ©EPA

Een nieuw bondgenootschap tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië valt slecht bij China. Ook Frankrijk is witheet nu het een miljardencontract verloren ziet gaan.

Amerikaans president Joe Biden, Australisch premier Scott Morrison en zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson hebben woensdagnacht een nieuw bondgenootschap tussen hun landen bekendgemaakt. Dat wordt gezien als een van de grootste veiligheidspacten sinds de Tweede Wereldoorlog. Biden noemde het AUKUS-pact 'een historische stap' om 'de uitdagingen van de 21ste eeuw' aan te pakken.

Hoewel het woord 'China' geen enkele keer viel, is het zonneklaar dat het nieuwe initiatief past in de Amerikaanse strategie de regionale opmars van het communistische regime in Azië-Pacific - de landen in en nabij de westelijke Stille Oceaan - te counteren. Zo bouwt China zijn economische invloedssfeer uit via de Nieuwe Zijderoute, en claimt het steeds grotere delen van de Zuid-Chinese Zee, een van de drukste maritieme handelswegen. Ook de dreiging tegen Taiwan, dat Peking als een afvallige provincie ziet, neemt toe.

Koude Oorlog

Behalve de rechtstreekse handels- en technologische oorlog die de VS, onder Donald Trump en nu Biden, ontketenden tegen China, probeert Washington zijn regionale bondgenoten beter uit te rusten. Volgende week vrijdag houdt Biden op het Witte Huis de eerste fysieke ontmoeting tussen de vier leiders van de Quad. Die los-vaste samenwerking tussen de VS, Japan, India en Australië bestaat al langer, maar krijgt steeds meer vorm als een hecht diplomatiek, economisch, technologisch en militair verbond.

Dit is een dolk in de rug. Deze brutale, unilaterale en onvoorspelbare beslissing doet me heel hard denken aan wat Donald Trump deed.
Jean-Yves Le Drian
Frans minister van Buitenlandse Zaken

Ook AUKUS moet de veiligheid en de stabiliteit in Azië-Pacific helpen te garanderen. De VS, het VK en Australië gaan samenwerken rond artificiële intelligentie en cyber- en kwantumtechnologie. De eerste stap is de bouw van een Australische vloot onderzeeërs met nucleaire aandrijving, waarvoor de VS de technologie aanleveren. Wereldwijd beschikken enkel de VS, het VK, Frankrijk, China, India en Rusland over zulke duikboten.

China, dat de voorbije jaren stevig investeerde in zijn kustwacht, reageerde gepikeerd en verwijt het drietal een 'Koude Oorlog-mentaliteit'. 'Dit schaadt de regionale vrede ernstig', zegt Peking.

Trafalgar

De voorstelling van AUKUS viel ook slecht in Europa. Net nu Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar State of the Union de Europese Unie een grotere geopolitieke rol toedicht, onder meer in Azië-Pacific, moest Brussel donderdag ootmoedig toegeven dat het niet ingelicht was over de Brits-Amerikaans-Australische samenwerking. Het zegt iets over het naïeve geloof dat na Trump de banden tussen Washington en Brussel weer inniger zullen worden.

76 miljard
Contract
Wegens AUKUS schrapt Australië een contract met de Franse scheepsbouwer Naval Group ter waarde van 76 miljard euro.

Frankrijk reageerde witheet. Het overheidsbedrijf Naval Group, waarvan Thales een minderheidsaandeelhouder is, sloot in 2016 het 'contract van de eeuw' met Canberra voor de bouw van twaalf onderzeeërs die aangedreven worden door diesel en elektriciteit. De waarde: zo'n 75 miljard euro. Dat contract wordt nu verscheurd, ten faveure van de VS. 'Trafalgar indopacifique', kopte Le Figaro zelfs, naar de beroemde zeeslag waar de Britten Napoleons vloot inblikten.

'Dit is een dolk in de rug', reageerde Frans minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Illustratief voor de forse diplomatieke rel met de VS vergeleek hij Biden met zijn illustere voorganger: 'Deze brutale, unilaterale en onvoorspelbare beslissing doet me heel hard denken aan wat Donald Trump deed.'

Thales sust beleggers

De Franse scheepbouwer Naval Group reageert gefrustreerd op het verloren miljardencontract met Australië. Maar de Franse defensiegroep Thales, die 35 procent van de aandelen van het overheidsbedrijf bezit, was er als de kippen bij om beleggers gerust te stellen. Het zou ook subsystemen leveren aan Lockheed Martin in het kader van het Australisch contract.

Aangezien militaire contracten doorgaans over meerdere jaren gespreid zijn, is er geen onmiddellijke impact voor Thales. Het bedrijf bevestigt zijn jaarprognose: een ‘book-to-bill ratio’ (de verhouding tussen ontvangen en gefactureerde bestellingen) van meer dan 1, een omzet tussen 15,8 en 16,3 miljard euro en een operationele winstmarge tussen 9,8 en 10,3 procent.

Het aandeel noteert donderdag licht in het rood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud