opmerkelijk

Amerikaanse bommenwerper uit WOII ontdekt in Noordzee

De bommenwerper B-17, gebruikt door het Amerikaanse leger tijdens WOII. ©BELGAIMAGE

Tijdens werken voor de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en België zijn opmerkelijke vondsten gedaan.

Tijdens archeologisch onderzoek in de Noordzee voor de aanleg van een stroomkabel door Elia is een wraksite gevonden waar een Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog van het type Boeing B17-G ligt. Dit type werd in het tweede deel van de Tweede Wereldoorlog ingezet om de Duitse industrie en grote steden te bombarderen vanop Britse basissen. Er konden negen tot tien soldaten aan boord.

De identiteit van het vliegtuig en de bemanning kon nog niet exact bepaald worden. Er is nog twijfel tussen een viertal vliegtuigen. Verder onderzoek op de site en DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven.

'We hebben de Amerikaanse autoriteiten meteen ingelicht, zoals het hoort', aldus West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. 'Er is heel wat interesse en het is de ambitie van de Amerikanen om de stoffelijke overschotten naar boven te halen en hun naar hun thuisland te brengen.'

Waar het vliegtuig precies ligt, wordt niet meegedeeld, om schattenjagers niet op ideeën te brengen.

Hoogspanningskabel

Tijdens archeologisch onderzoek in het kader van de aanleg van Nemolink, een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en België, zijn nog stukken van vliegtuigen gevonden, ook van Britse en Duitse vliegtuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud