Amerikaanse defensieminister voert druk op voor opvolging F-16

Het Amerikaans gelobby voor de F-35 van Lockheed Martin draait nu ook op volle toeren. ©BELGAIMAGE

Voor het eerst legt Washington de link tussen de achterophinkende Belgische defensie-uitgaven, die een doorn in het oog van de Amerikaanse president Donald Trump zijn, en de vervanging van de F-16-straaljagers.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft in een brief aan zijn Belgische collega Steven Vandeput (N-VA) laten verstaan dat de aankoop van de F-35 van Lockheed Martin kan helpen om de Belgische defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals is overeengekomen in de NAVO.

‘Terwijl uw visie inhoudt dat de defensie-uitgaven worden opgetrokken, blijven die nog altijd onder de afgesproken 2 procent van het bbp’, schrijft Mattis in een brief die op 2 januari op het kabinet van minister Vandeput in de bus viel. ‘Kiezen voor de F-35 moet worden gezien als een investering in de toekomst van België en een herbevestiging van haar engagement’.

Voor het eerst legt Washington zodoende een link tussen de ondermaatse Belgische defensie-uitgaven, waarover de Amerikaanse president Donald Trump binnen de NAVO zijn ongenoegen al liet blijken, en de keuze voor de F-35 van Lockheed Martin, ter vervanging van de F-16-straaljagers. 

Volgens Vandeput is de ‘ommekeer’ ingezet, maar het legerbudget lag de voorbije jaren altijd lager dan tijdens de regering-Di Rupo. En ook dit jaar zal het budget nog altijd 173 miljoen euro lager liggen dan het budget in 2014, toen Pieter De Crem (CD&V) nog minister van Defensie was.

Amerikaanse ergernis

De Amerikaanse ergernis hierover bleek nog op 11 januari, tijdens een onderhoud tussen de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Kay Hutchinson en zijn Belgische collega François de Kerchove d’Exaerde. 

De Amerikanen vroegen toen ook meer uitleg over het ‘dramatische’ Franse voorstel om een Belgisch-Franse partnerschap rond de Franse Rafale-straaljager op te zetten, buiten de procedure om. Langs Belgische zijde klonk het aarzelend dat de Fransen zich ‘misschien wel de facto’ buiten de competitie hebben geplaatst.

Vorige week noemde de stafchef van het Belgisch leger, generaal Marc Compernol, 2018 het jaar van de waarheid. Hij wees erop dat er voor 10 miljard euro legerinvesteringen klaar liggen, zoals voor de vervanging van de F-16's, maar ook voor de aankoop van zes nieuwe mijnenjagers en van heel wat drones. Het is wachten op een handtekening van de regering, klonk het.

'The proof of the pudding is in the eating', zei Compernol. 'De pudding staat voor ons; wij hebben er veel goesting in'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud