Amerikaanse IS-gevangene wel degelijk omgekomen

Kayla Mueller. ©AFP

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Jean Mueller, die in Syrië was gegijzeld door terreurgroep Islamitische Staat, heeft dan toch het leven gelaten, zo bevestigt de Amerikaanse president Barack Obama. Er is wel 'nog zeker één andere Amerikaanse gegijzelde in Syrië'.

IS meldde vrijdag al dat Mueller was gedood tijdens een bombardement van de Jordaanse luchtmacht op de Syrische stad Raqqa. Mueller zou zo een toevallig slachtoffer geworden zijn van de Jordaanse vergeldingsactie voor de gruwelijke verbrandingsdood van de gegijzelde piloot Moaz al-Kasasbeh.

Obama bevestigde dat Muëller het leven liet, maar gaf geen details vrij over het Jordaanse bombardement, noch over hoe de jonge vrouw precies was overleden. Jordanië ontkende dat het verantwoordelijk zou zijn voor Muellers dood en deed die bewering af als ‘propaganda’ van IS. Mueller, afkomstig uit Prescott in de Amerikaanse staat Arizona, trok in 2012 naar de Turks-Syrische grens om er voor hulporganisaties vluchtelingen te verzorgen. In 2013 werd ze in de Syrische stad Aleppo ontvoerd.

'Nog zeker een andere'

Een tijd lang circuleerde het bericht dat Mueller de laatste Amerikaan zou zijn die nog door IS gegijzeld werd. Die bewering is evenwel weerlegd door het Witte Huis. Er is 'publieke informatie beschikbaar dat er nog zeker één andere Amerikaanse gegijzelde in Syrië is', zo stelde Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis. 

Eerder werden de journalisten James Foley en Steven Sotloff en de hulpverlener Peter Kassig onthoofd. De jihadistische terreurbeweging verspreidde daarover gruwelvideo’s. IS onthoofde ook al onder meer de Britse hulpverlener David Haines en de Japanse gegijzelden Haruna Yukawa en Kenji Goto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud