Amerikanen in Noord-Korea voor voorbereiding top

Komt er dan toch een ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump? ©REUTERS

Een groep Amerikaanse regeringsmedewerkers is in Noord-Korea gearriveerd. Ze voeren er voorbereidende gesprekken over een mogelijke top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Amerikaanse diplomaten zijn in Noord-Korea voor een overleg om de top tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toch te laten doorgaan. Sung Kim, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea, leidt de delegatie, meldt The Washington Post.

De krant schrijft dat Sung Kim, nu de hoogste Amerikaanse diplomaat in de Filipijnen, besprekingen houdt met de Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui. Die verklaarde vorige week dat de geplande topontmoeting van 12 juni in Singapore op losse schroeven was komen te staan. Ook Allison Hooker, de Koreaspecialist van de Nationale Veiligheidsraad en Randall Schriver, de onderminister van Defensie, zouden deel uitmaken van het Amerikaanse team.

Nieuw leven

De Amerikaanse president zei vandaag dat de gesprekken om de afgelaste bijeenkomst alsnog te houden 'erg goed vorderen'. Beide leiders lijken nieuw leven in de historische ontmoeting te willen blazen.

©EPA

Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, met wie Kim Jong-un zaterdag een onaangekondigde ontmoeting had, zullen er 'praktische onderhandelingen' plaatsvinden. Het verloop van die besprekingen bepaalt volgens de Zuid-Koreaanse president of het alsnog tot een ontmoeting tussen Trump en Kim komt. Dat zei hij zondag op een persconferentie.

De Noord-Koreaanse leider is volgens Moon bereid 'een einde te maken aan een tijdperk van confrontatie dankzij een succesvolle top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten'. Daarnaast bevestigde Kim dat hij nog altijd bereid is het Noord-Koreaanse atoomprogramma stop te zetten. 'Hij is bereid tot een complete denuclearisatie', zei Moon Jae-in.

Donderdag blies Trump de geplande ontmoeting met Kim af. In een brief aan de Noord-Koreaanse leider wees hij op de 'enorme woede' en 'openlijke vijandigheid' van het communistische regime in Pyongyang. Dat had dinsdag uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence 'onwetend en dom' genoemd en meermaals gedreigd de ontmoeting af te zeggen.

Een dag later opperde het Amerikaanse staatshoofd, na verzoenende taal van Pyongyang, dat de top mogelijk toch kon doorgaan. Zaterdag had het Witte Huis ook aangekondigd dat de VS een delegatie naar Singapore zouden sturen om de top voor te bereiden, hoewel het niet zeker is dat de bijeenkomst doorgaat.

Twee uur

Kim en Moon ontmoetten elkaar zaterdag in Panmunjeom, waar ze elkaar op de historische top van 27 april voor het eerst hadden gesproken. De nieuwe gesprekken, die twee uur duurden, waren niet vooraf aangekondigd en kwamen er volgens Moon op vraag van Kim. Beide leiders spraken onder meer af elkaar geregeld te ontmoeten. Op 1 juni zouden opnieuw gesprekken op hoog niveau tussen beide Korea's worden gehouden.

China heeft intussen laten weten dat het hoopt dat de ontmoeting tussen Kim Jong-un en Trump volgende maand doorgaat én succesvol is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content