Argentinië heeft 57 miljard beet bij IMF

De Argentijnse president Macri ©AFP

Argentinië heeft een nieuwe deal gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een noodkrediet van 57 miljard dollar.

Eerder dit jaar had de geldschieter uit Washington al 50 miljard dollar toegezegd, maar Argentinië klopte later nog eens aan voor extra hulp. 

Argentinië gaat onder meer gebukt onder de stevige daling van de peso. De munt verloor dit jaar al meer dan de helft van zijn waarde. Onlangs werd duidelijk dat de Argentijnse economie in het tweede kwartaal het sterkst in bijna vier jaar is gekrompen. Maar de Argentijnen en ook het IMF zijn ervan overtuigd dat het land niet opnieuw failliet hoeft te gaan, zoals in 2001 gebeurde.

Rente op 60 procent

Om de problemen aan te pakken, verhoogde de centrale bank de rente in Argentinië al in enkele stappen tot 60 procent. De regering in Buenos Aires heeft ook een reeks andere maatregelen aangekondigd waarmee het land de financiële problemen de kop in wil drukken. Argentinië wil onder meer het aantal ministeries drastisch terugbrengen om de kosten te verlagen.

Eerder deze week raakte ook bekend dat Luis Caputo, de voorzitter van de Argentijnse centrale bank, na drie maanden al opstapt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud