Advertentie

Arme landen krijgen dit jaar 1,3 miljard vaccins

©REUTERS

Ontwikkelingslanden krijgen in de tweede helft van het jaar 1,3 miljard vaccindosissen. De Wereldgezondheidsorganisatie mikte voor 2021 op een wereldwijde levering van 2,3 miljard dosissen.

De vaccinfabrikanten BioNTech-Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson hebben op de Global Health Summit in Rome beloofd dat ze in de tweede helft van dit jaar 1,3 miljard coronavaccins zullen leveren aan de ontwikkelingslanden.

'We zullen pas veilig zijn als iedereen overal ter wereld wordt beschermd', zei Moderna-topman Stephane Bancel.

Op de top, georganiseerd door G20-voorzitter Italië en de Europese Commissie, werd afgesproken dat de lage-inkomenslanden de productiekost betalen, terwijl er voor de middeninkomenslanden een tussentarief komt.

Terwijl we ons voorbereiden op de volgende pandemie moet het onze prioriteit zijn om ervoor te zorgen dat we allemaal samen de huidige te boven komen.
Mario Draghi
Eerste minister van Italië

Het leeuwendeel van de 1,3 miljard dosissen komt van BioNTech-Pfizer, 1 miljard om precies te zijn. Johnson & Johnson levert er 200 miljoen, Moderna 95 miljoen. Volgend jaar beloven de drie samen 2,2 miljard dosissen voor de ontwikkelingslanden.

'Terwijl we ons voorbereiden op de volgende pandemie moet het onze prioriteit zijn erover te waken dat we allemaal samen de huidige pandemie te boven komen', zei de Italiaanse premier Mario Draghi.

Kritiek

De afspraken komen er na een storm van protest op de vaccinatieprioriteiten van de rijke landen en de miljardeninkomsten die de farmareuzen halen uit de verkoop van hun coronavaccins.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vroeg rijke landen te wachten met het vaccineren van jongeren en kinderen en die vaccins beschikbaar te stellen voor het gezondheidspersoneel in armere landen. Iets waar onder meer ons land geen gehoor aan lijkt te geven.

Groepsimmuniteit veraf

De WGO richtte Covax op, een initiatief dat instaat voor de verdeling van vaccins in ontwikkelingslanden. Het wordt gefinancierd door 190 rijke landen. Het mechanisme wil verzekeren dat 92 lage- en middeninkomenslanden eveneens een billijke toegang hebben tot vaccindosissen.

Covax mikte tegen eind dit jaar op een wereldwijde levering van 2,3 miljard dosissen. 1 miljard meer dan wat Pfizer en co. vrijdag hebben beloofd. Met 2,3 miljard hoopte Covax minstens 20 procent van de bevolking van de ontwikkelingslanden te bereiken. Groepsimmuniteit is met andere woorden nog veraf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud