Artsen Zonder Grenzen stuurt eigen reddingsschip naar Middellandse Zee

©EPA

Met een eigen schip wil de ngo Artsen Zonder Grenzen (AZG) vluchtelingen in nood sneller medische hulp kunnen geven en vermijden dat ze sterven in de Middellandse Zee.

AZG kondigt aan met het eigen schip 'Geo Barents' vluchtelingen in gevaar efficiënter te willen helpen. Dat schip kan zelf zoek- en reddingsacties uitvoeren en heeft een kliniek aan boord. De ngo wil met haar eigen schip humanitaire hulp bieden omdat ze vindt dat de Europese regeringen te weinig hun verantwoordelijk opnemen.

'De voorbije jaren hebben Europese regeringen steeds meer afstand genomen van proactieve zoek- en reddingsacties in het centrale Middellandse Zeegebied', zegt Ellen Van der Velden, manager operaties van AZG voor zoek- en reddingsacties. 'Zo hebben ze mensen in gevaar niet geholpen en hebben ze opzettelijk het broodnodige werk van opsporings- en reddings-ngo's belemmerd, zo niet gecriminaliseerd.'

De voorbije jaren hebben de Europese regeringen steeds meer afstand genomen van proactieve zoek- en reddingsacties in het centrale Middellandse Zeegebied
Ellen Van der Velden
Manager operaties van AZG voor zoek- en reddingsacties

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHRC stierven dit jaar al zeker 500 vluchtelingen op weg naar Europa. Eind april kwamen nog 130 bootvluchtelingen in de Middellandse Zee om. De ngo Alarmphone ontving noodsignalen van die boot en stuurde de gps-signalen ervan door naar de Europese en Libische autoriteiten. Geen van beide schoot in actie, waardoor alle hulp te laat kwam.

Vluchtelingen die vanuit Libië naar Europa proberen te komen, lopen het risico om - met steun van de EU - teruggestuurd te worden naar Libië. Artsen Zonder Grenzen roept nu op die steun te stoppen en spoort de Europese lidstaten aan om zelf zoek- en reddingsacties op te zetten.

Ook het Europese Grens-en kustwachtagentschap Frontex ligt onder vuur omdat het de lokale autoriteiten van Griekse eilanden zou hebben geholpen om net aangekomen migranten terug te sturen naar Turkije. Dat beleid van pushbacks is in strijd met het Europees en internationaal recht. Het agentschap - dat steeds onafhankelijker van de lidstaten opereert - zou ook samengewerkt hebben met de Libische kustwacht om migranten te laten verdrinken of migrantenbootjes te onderscheppen, tot in de Maltese wateren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud