Ban Ki-Moon noemt film weerzinwekkend

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de film die de islam denigreert en een golf van anti-Amerikaans geweld uitlokte, 'weerzinwekkend' genoemd en tot 'kalmte en redelijkheid' opgeroepen.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN over 'de cultuur van de vrede' herhaalde Ban dat 'niets de moorden en brutaliteit rechtvaardigt'waarvan de Amerikaanse diplomatieke missies in Libië en andere landen het slachtoffer werden.

De zes landen van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten veroordeelden de anti-islamfilm als 'schandelijk en onverantwoordelijk'. 'Dergelijke schandelijke werken ondermijnen de pogingen om de principes van tolerantie, dialoog en toenadering tussen gelovigen te verspreiden', zei het hoofd van de GCC (Gulf Cooperation Council), Abdul-Latif al-Zayani, vrijdag in de eerste reactie.

Hij veroordeelde wel de aanvallen op Amerikaanse ambassades in sommige Arabische landen: 'De woede van moslims (over de film) kan dergelijke aanvallen nooit rechtvaardige'".

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud