Ban Ki-moon veegt Rusland de mantel uit

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt de nucleaire top in Den Haag toe - Foto AFP ©AFP

De Russische actie in Oekraïne heeft een zware last gelegd op het verdrag dat het bezit van kernwapens moet beperken. Dat verklaarde Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, tijdens de Top over Nucleaire Veiligheid in Den Haag.

Hij verweet Rusland dat het zich niet gehouden heeft aan de in 1994 overeengekomen garanties voor de soevereiniteit van Oekraïne.

'De veiligheidsgaranties van de kernmachten tegenover de niet-kernmachten' moeten gerespecteerd worden, aldus Ban. 'In het geval van Oekraïne waren deze veiligheidsgaranties een cruciale voorwaarde voor de toetreding tot het non-profileratieverdrag.'

Rusland, Groot-Brittannië en de VS hadden zich er in 1994 bij de ondertekening van het 'Boedapest-memorandum' toe verbonden de grenzen en de soevereiniteit van Oekraïne te garanderen. In ruil toonde Oekraïne zich ertoe bereid afstand te doen van de kernwapens die zich na de val van de Sovjet-Unie op zijn grondgebied bevonden.

De geloofwaardigheid van de toen genomen engagementen is door de recente gebeurtenissen in Oekraïne ernstig aangetast, aldus Ban. 'De gevolgen voor de regionale veiligheid zijn zwaar', klinkt het. 'Maar dit mag niet als excuus voor het streven naar atoomwapens dienen.'

De VN-leider sprak daarnaast ook Iran en Noord-Korea aan op hun nucleaire activiteiten. De twee landen, die niet uitgenodigd zijn in Den Haag, houden er een omstreden kernprogramma op na.

Voorkomen

De top in Den Haag gaat eigenlijk niet over ontwapening en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens van landen, maar over het voorkomen van nucleair terrorisme.

De top werd maandagmiddag genopend door de Nederlandse premier Mark Rutte. Meer dan vijftig regeringsleiders, staatshoofden of andere hoge functionarissen zijn present.

In zijn inleidende woorden zei Rutte dat de deelnemende landen niet op hun lauweren mogen rusten en hun ambities moeten verhogen. Het aantal landen met meer dan 1 kilo hoogverrijkt uranium is weliswaar afgenomen, maar nog altijd is er te veel gevaarlijk nucleair materiaal op de wereld. We weten hoe weinig materiaal nodig is voor het maken van een (vuile) bom en we weten sinds 11 september 2001 dat terroristen niet aarzelen, hield Rutte de bijeenkomst voor. 'Dus de noodzaak is urgenter, niet minder.'

Naast de Amerikaanse president Barack Obama nemen ook de Chinese president Xi Jinping, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande deel aan de top. Naast secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zijn ook Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Europese commissievoorzitter José Manuel Barroso van de partij. België wordt vertegenwoordigd door premier Elio Di Rupo.

De Russische president Vladimir Poetin is de grote afwezige. Hij heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gestuurd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud