Basketballegende Kobe Bryant komt om in helikoptercrash

Kobe Bryant bij de Los Angeles Lakers (geen shirt) in actie. ©USA Today Sports

Vijfvoudig NBA-kampioen Kobe Bryant is zondag overleden.

Koby Bryant, basketballegende van de Los Angeles Lakers, is zondagochtend omgekomen bij een helicoptercrash, waarbij ook zijn dertienjarige dochter stierf.

De 41-jarige Bryant is één van de meest succesvolle spelers in de NBA-geschiedenis. Met de Los Angeles Lakers werd hij vijf keer kampioen (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). In 2016 zette de 1m98 grote shooting guard een punt achter zijn carrière, die hij volledig bij de Lakers doorbracht (1996-2016).

Black Mamba

In 2008 werd Bryant tot Most Valuable Player van de NBA uitgeroepen, in 2009 en 2010 was hij de MVP van de NBA-finale. Met 33.643 punten is hij de nummer vier op de topscorerslijst aller tijden van de NBA. De ironie wil dat Bryant dit weekend nog voorbijgestoken werd door Lebron James als topscoorder aller tijden.

Zijn ruzies met ploeggenoot Shaquille O'Neal werden in die jaren breed uitgesmeerd in de pers. Ook kwam er een smet op zijn succes, toen hij begin jaren 2000 in opspraak kwam in een verkrachtingszaak. Hij reageerde door een alter ego te creëren, Black Mamba, zodat hij zijn privé-leven kon afschermen.

Mamba Out - Obama Out

Hoe legendarisch die naam werd, bewees president Barack Obama. 'Mamba out', besloot Bryant zijn afscheidsspeech. 'Obama Out', zei de president na zijn laatste Correspondents' Dinner.

Investeerder

In 2016, net na de beëindiging van zijn 20-jarige basketbalcarrière, richtte Bryant samen met investeerder Jeff Stibel een fonds op van 100 miljoen dollar, met tech-, media- en databedrijven als doelwit. 'Ik wil dat men mij over 20 jaar niet herinnert als sportman, maar als investeerder', was zijn ambitie toen. 

Bryant investeerde ook in het sportdrankenmerk Bodyarmor, en wilde daarmee Gatorade van PepsiCo uitdagen. Coca Cola stapte later in het kapitaal van Bodyarmor.

De carrière-hoogtepunten van Kobe Bryant


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud