België klimt plaats op wereldranglijst voor gendergelijkheid

©Ã‚© Roy McMahon/zefa/Corbis

België bezet de tiende plaats op de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF). Daarmee steeg ons land met één plaats in vergelijking met 2013.

De Scandinavische landen voeren het klassement aan, met IJsland op nummer één, gevolgd door Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Helemaal onderaan het lijstje bengelt Jemen, waar de genderkloof voor amper 51 procent is gedicht.

Het rapport onderzocht 142 landen en neemt zaken onder de loep zoals lonen, toegang tot hooggeschoolde jobs, toegang tot onderwijs en de mate waarin vrouwen vertegenwoordigd zijn in regerings- en beslissingsorganen. De resultaten werden dinsdag in Genève gepubliceerd.

De top tien van landen die het best scoren op gendergelijkheid. 

  1. IJsland
  2. Finland
  3. Noorwegen
  4. Zweden
  5. Denemarken
  6. Nicaragua
  7. Rwanda
  8. Ierland
  9. Filipijnen
  10. België

Lees hier de volledige lijst.

België moet met een score van 78 procent onder andere ook Nicaragua (6) en Rwanda (7) voor laten gaan, maar doet het wel beter dan Duitsland (12), Nederland (14), Frankrijk (16), het Verenigd Koninkrijk (26) en Luxemburg (28).

Op internationaal vlak ziet het WEF op negen jaar tijd enkel een lichte verbetering van de gendergelijkheid op de werkvloer. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen op vlak van economische participatie (gelijk werk, gelijk loon) en economische kansen (toegang tot de arbeidsmarkt) schommelt vandaag de dag wereldwijd rond 60 procent, een stijging met 4 procent in vergelijking met de situatie in 2006. 'Indien we dit ritme aanhouden, zullen we er 81 jaar over doen om de kloof te dichten', waarschuwt het WEF in een communiqué.

In de 142 bestudeerde landen is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen het kleinst op het gebied van gezondheid en 35 landen, waaronder ook België, zijn er in geslaagd om de ongelijkheid tussen de seksen op dit vlak volledig te elimineren. Ook op vlak van onderwijs hebben 25 landen de kloof gedicht.

De situatie op vlak van economische participatie en economische kansen is daarentegen heel wat minder goed, maar ook met de toegang tot het politieke leven (vertegenwoordiging van vrouwen in beslissende organen) is het nog steeds droevig gesteld, hoewel op dit vlak de afgelopen jaren heel wat vooruitgang is geboekt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud