davos

België slechts subtopper in strijd om talent

©REUTERS

Zwitserland, Singapore en de VS slagen er het best in om economisch het verschil te maken dankzij talentvolle mensen. Dat blijkt uit onderzoek van Adecco, Insead en Tata Communications. België staat zestiende.

Welke landen slagen er het best in een economie op het talent van mensen te bouwen? Of anders gesteld: welke landen leiden jongeren het best op, geven hen meest kansen, staan het meest open voor buitenlands talent en kunnen goede mensen ook rond zich houden en blijven bijscholen? Dat is de vraag waar uitzendgroep Adecco samen met business school Insead en het Indische Tata Communications nu voor de derde keer op rij een antwoord op zoekt.

Het onderzoek is voor België relevant, omdat de sterkte van de Belgische economie vaak wordt gezocht in de goed opgeleide en productieve mensen, die vervolgens de zware belastingen en regulering moeten compenseren.

Subtopper

Het Adecco-lijstje nuanceert dat beeld. Ook voor talent staat België niet aan de internationale top, maar zijn we eerder een subtopper. Ons land staat op de 16de plaats en moet in de EU Zweden, Finland, Denemarken, het VK, Nederland, Luxemburg en Ierland laten voorgaan.

Het onderzoek werd maandag voorgesteld in Davos, waar deze week de 48ste editie van het Wereld Economisch Forum plaats vindt.

De manier waarop Adecco talent meet, doet bovendien denken aan de manier waarop het WEF jaarlijks de economische slagkracht van landen in kaart brengt: via een honderdtal indicatoren, vaak gebaseerd op onderzoek van internationale instellingen.

Die leren dat België maar matig scoort op de omstandigheden waarin talent kan ontbolsteren, zoals politiek stabiliteit, weinig administratieve rompslomp en hinderpalen om aan te werven en een vlotte samenwerking met vakbonden.

Openheid

Qua openheid is het beeld gemengd. De Belgische economie is bijzonder open voor export en buitenlandse – heel vaak Amerikaanse – investeringen. Maar de interne openheid en bereidheid om diversiteit te omarmen is kleiner, wat blijkt uit grote verschillen tussen lonen voor mannen en vrouwen en de gesloten houding tegenover migranten.

Ook de slechter wordende scores van het Vlaams onderwijs in de PISA-rankings zijn mee genomen. België staat op de 17de plaats voor kennis van wiskunde, wetenschap en begrijpend lezen. De Belg Dirk Van Damme, die bij de OESO onderwijs in kaart brengt, werkte mee aan de studie.

Vlerick

Wél van wereldniveau, blijkt het niveau van de Belgische managementscholen, zoals Vlerick of de Solvay Brussels School. Alleen Zwitserland en de VS doen beter. En België scoort ook in de top tien op de vraag hoe goed het onderwijs aansluit bij wat economisch nodig is èn hoe productief de werknemers zijn.

Adecco vergeleek behalve landen ook steden. Dat levert geen verschil op voor de winnaar – het Zwitserse Zurich staat op één – maar wel voor België. Brussel staat op de tiende plaats, vooral dankzij de aanwezigheid van internationale instellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud