'België weegt zwaar op wereldeconomie in geval van crisis'

Foto Photo News

België behoort tot de twaalf economieën met het grootste potentieel om een wereldwijde economische crisis te veroorzaken. Er is geen bijzonder groot bruto binnenlands product nodig opdat een crisis van een economie wereldwijd een zware impact heeft. Dat bericht de New Journal of Physics donderdag op basis van onderzoek door de universiteiten van Thessaloniki, Lausanne en Ramat-Gan.

De onderzoekers gingen na in hoeverre de economieën van verschillende landen met elkaar verbonden zijn en hoe groot de impact van die landen op de wereldeconomie zou zijn in geval van een crisis. Opvallend is dat België en Luxemburg als 'kleine' landjes in de top twaalf van belangrijkste economieën voor een wereldwijde crisis voorkomen, naast grote landen zoals de Verenigde Staten.

De onderzoekers bekeken de wereldeconomie als een complex netwerk, met verbindingen tussen de verschillende economieën, en onderzochten welke impact het vallen van een economie zou hebben op de andere.

Wanneer gekeken wordt naar gegevens over de 4.000 ondernemingen met de grootste omzet ter wereld, blijken de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Japan, Zweden, Italië, Zwitserland, Spanje, België en Luxemburg tot een net van landen te behoren die bij een individuele economische crisis de zwaarste economische schade zouden aanrichten wereldwijd.

Indien gekeken wordt naar import/export-gegevens, komt België opnieuw voor in het lijstje, dat in dit geval bestaat uit China, Rusland, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Duitsland, België, Luxemburg, de VS en Frankrijk. Dat China in het tweede lijstje staat, komt doordat een groot deel van het Chinese handelsvolume afkomstig is van dochterondernemingen van Westerse bedrijven in China.

'Vreemd genoeg zijn de twaalf landen niet diegene met het grootste bbp, maar wegen ze wel het zwaarst door in het wereldwijde economische netwerk', benadrukken de onderzoekers. Een verklaring daarvoor zou liggen in het belang van deze kleine landen voor buitenlandse investeringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud