België zakt opnieuw op ranglijst ondernemingsklimaat

Volgens de Wereldbank is Singapore het meest ondernemingsvriendelijke land. ©REUTERS

België staat op de 42ste plaats in een internationale rangschikking van het ondernemingsklimaat. Het lijstje, waarbij Singapore op één prijkt, wordt opgesteld door de Wereldbank. In 2008 kon ons land nog een 19de plaats in de wacht slepen.

Het 'Doing Business'-rapport van 2015 gaat over het wettelijke kader waarin kleine en middelgrote ondernemingen in 189 economieën opereren. De opstellers van het rapport zijn nagegaan in welke omstandigheden ondernemingen hun activiteiten kunnen lanceren, toegang hebben tot internet of tot krediet en hun belastingen betalen.

1 Singapore

2 Nieuw-Zeeland

3 Hongkong

4 Denemarken

5 Zuid-Korea

Singapore voert de rangschikking al aan sinds 2007. Nieuw-Zeeland staat te pronken op twee, Hongkong op drie.

België

Ons land scoort jaar na jaar slechter. Tegenover vorig jaar verliezen we twee plaatsen en komen we uit op plaats 42, net voor Zuid-Afrika en net na Chili. In 2008 stond ons land nog 19de. Vooral op het vlak van eigendomsoverdracht, de aansluitingsprocedure voor elektriciteit en de toegang tot krediet zijn inspanningen nodig.

Het best scorende Europese land is Denemarken, dat op plaats vier prijkt. Ook Noorwegen (6de) en het Verenigd Koninkrijk (8ste) doen het goed. Duitsland staat 14de, Nederland 27ste.

Het slechtst scorende Europese land is Malta, met een 94ste plaats. Ook Cyprus (64ste), Italië (59ste) en - best opvallend - Luxemburg (59ste) doen het niet zo goed. Hekkensluiters zijn de Centraal Afrikaanse Republiek, Libië en Eritrea.

Kritiek

De rangschikking is vaak het voorwerp van heftige kritiek. Vooral China gaat meestal tekeer tegen zijn rangschikking (90ste) en vroeg al om eenvoudigweg niet langer opgenomen te worden. De Wereldbank heeft daarom zijn methodologie dit jaar herzien. Hoofdeconoom Kaushik Basu riep vooral op om in het klassement 'niet meer te zien dan wat het weergeeft'.

De werelranglijst voor het beste ondernemingsklimaat. ©World Bank Group

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud