Advertentie

Bijna 10 miljard mensen op aarde in 2050

Mensen steken het Tsjaadmeer over in kleine bootjes. De bevolking van Afrika zal de komende honderd jaar bijna verviervoudigen. ©REUTERS

In 2050 zullen er bijna 10 miljard mensen op aarde leven, zo blijkt uit een tweejaarlijkse analyse van de Franse onderzoeksinstelling Ined. Vandaag wordt onze planeet door 7,3 miljard mensen bewoond.

De voorbije twee eeuwen is de wereldbevolking verzevenvoudigd, een evolutie die volgens Ined nog een tijdje wordt voortgezet. De wereldbevolking zal dus blijven groeien, 'om aan het eind van de 21ste eeuw uit te komen op misschien wel 11 miljard mensen'.

Wel wordt een verdere vertraging van de groei verwacht. Vijftig jaar geleden groeide de wereldbevolking nog met 2 procent per jaar, maar intussen is die toename al bijna gehalveerd tot 1,2 procent per jaar in 2015. Ined verwacht dat er binnen een eeuw sprake zal zijn van een 'quasi stabilisatie' van de wereldbevolking.

'Het is een illusie om te geloven dat de wereldbevolking zal afnemen, zelfs al is er een daling van de vruchtbaarheid. De meeste van de 10 miljard mensen die in 2050 zullen leven, zijn nu al geboren. En daarvan zijn er heel wat in hun vruchtbare jaren', zegt Gilles Pison, auteur van de studie. 'Er komen de volgende jaren dus nieuwe geboortes bij. En zij zullen op hun beurt kinderen maken.'

'Een van de grootste veranderingen die er aan zit te komen, is de enorme groei in Afrika, waar de bevolking tegen het eind van de eeuw bijna zal verviervoudigen', meldt Ined verder. Het continent, dat momenteel 1,2 miljard inwoners telt, zal in 2100 naar verwachting door 4,4 miljard mensen worden bewoond. Dat betekent dat tegen het eind van deze eeuw een op de drie mensen op aarde in Afrika woont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud